Den mangelfulde implementering af VVM-praksis (miljøvurdering) i olie- og gasindustrien i Nordsøen og Østersøen har potentielt alvorlige konsekvenser for havmiljøet og biodiversiteten. Ifølge Kammeradvokatens supplerende undersøgelse, der dækker perioden fra 1988 til 2022, har Energistyrelsen gentagne gange givet godkendelser uden tilstrækkelig overholdelse af VVM- og habitatreglerne.
Det skriver Energistyrelsen i en pressemeddelelse
Disse fejl betyder, at specifikke miljøpåvirkninger fra olie- og gasprojekter ikke er blevet tilstrækkeligt vurderet, hvilket kan have medført skader på sårbare marine økosystemer. Uden korrekt vurdering af indvirkningen på både fiskebestande, havbund og beskyttede områder, risikerer man at underminere biodiversiteten og skade marine arter, som allerede er truede.
Energistyrelsen har erkendt disse problemer og følger nu Kammeradvokatens anbefalinger for at sikre korrekt sagsbehandling fremadrettet. En kommende undersøgelse vil vurdere, om der har været skade på beskyttede Natura 2000-områder og andre naturværdier i nærheden af de berørte anlæg. Afhængigt af resultaterne kan det føre til tilbagekaldelse af tilladelser og potentielt stop for yderligere olieproduktion.
Det er afgørende, at sådanne vurderinger gennemføres omhyggeligt for at beskytte havmiljøet og sikre, at fremtidige projekter ikke gentager fortidens fejl.
Læs her
- Energistyrelsens redegørelse fra august 2022 om mistanke om fejl i styrelsens VVM-praksis.
- Energistyrelsens redegørelse fra januar 2023 om fejl i VVM-praksis for felter under eneretsbevillingen
- Energistyrelsens orienteringsnotat fra august 2024 om fejl i VVM-praksis for godkendelse af anlæg i Nordsøen og Østersøen.