Fiskefoder har stor indflydelse på hvordan opdrætsfisk til sidst ender med at smage, så det er ikke ligegyldigt hvad man fodre med.
Forsker ved Nofima Turid Mørkøre har gennem forsøg med fiskefoder kunnet konstaterer, at fodre du med harsk fedt, får også fisken en harsk smag. Der skal ikke meget ”dårligt” foder til, før fisken for afsmag, som man både kan lugte og smage.
Forskerne havde allieret sig med et panel af tolv smagsdommer, alle med ekstremt følsomme smagsløg der professionelt kunne adskille selv små forandringer i smag og lugt.
I forsøgene har det vist sig at proteiner i fiskefodret giver ekstra god smag. Proteiner består af blandt andet aminosyrer, der har den egenskab at de kan give laksen en ekstra god smag, fortæller Mørkøre.
Mørkøre er overbevist om at forsøgene samt de succesfulde resultater med tilsætning til fiskefoderet, vil komme hele opdrætsindustrien til gode. ”Vi har nu mulighed for at skræddersy laksesmagen, så den passer bedst muligt til forbrugerne. Det er specielt vigtigt at kunne fodre med rette sammensætning, således fisk der går til sushi og rygelaks får den helt rigtige smag, fortæller Mørkøre videre.
”Vi står nu tilbage med at finde frem til de råstoffer til fodret, som har højt niveau af aminosyrer samt få helt styr på afstemningen af hvilke faktorer som ligeledes kan have indflydelse på smagen, inden vi har fundet den helt rigtige fiskesmag. Vi skal også forske i hvad fisken bedst kan lide, for at give vækst og et godt helbred til fisken samt hvad det er muligt at presse i foderpiller,” slutter forskeren.
Studierne er støtte af FHF (Det Norske Fiskeri og Havbruksnæringens Forskningsfond)
Kilde: FHF / Nofima
FiskerForum.com