Dansk plastindustri er gået ind i kampen mod plast forurening af havene, med et specialdesignet trawl, som fiskere kan fiske affald op fra havet med.
Alene i Nordsøen regner man med, at der smides 20.000 ton affald i havet hvert år. Meget af det er plastik, og derfor føler Plastindustrien i Danmark et vist ansvar for at gøre noget ved forureningen. Det siger miljøchef Helle Fabiansen fra Plastindustrien.
“Vi skal selvfølgelig være bedre til at forebygge, at affald overhovedet ender i havet, og her er en bedre affaldshåndtering og sortering helt afgørende. Men der er også behov for, at vi får ryddet op og fjernet det affald, der allerede er derude. Her kan dette affaldstrawl være en del af løsningen.”
Affaldstrawlet er udviklet af den franske virksomhed Thomsea og er med succes allerede introduceret i lande som Spanien, Portugal og Belgien.
EU’s fiskerikommissær Maria Damanaki har tidligere luftet tanken om at gøre brugen af trawlet til en ny mulig indtjeningsvej for fiskerne. Ideen er, at udvalgte fiskere skal bruge trawlet i perioder, hvor de af forskellige grunde ikke kan fiske.
Den idé er de danske fiskere meget åbne overfor og de håber, at det vil kunne bidrage til at holde havene rene, sunde og fri for plastaffald. Hvis der samtidig bliver givet økonomisk kompensation til fiskerne når de bruger affaldstrawlet i stedet for at fiske , vil fiskerne helt sikkert gøre brug af affaldstrawlet.
Havene skal ikke bruges som en skraldespand for affald. Fiskere er afhængige af, at der er et rent og sundt miljø i havene, hvor de henter de fisk, der sikrer deres indtjening.
Kilde: Plastindustrien
FiskerForum.com