Arter som sild og torsk vil blive hårdt ramt, når havene bliver varmere, som følge af klimaforandringerne, det skriver Verdensnaturfonden (WWF) og henviser til, at man allerede i Østersøen kan se konsekvenserne af de stigende havtemperaturer.
Klimaændringerne har givet højere temperaturerne i september og oktober og indtil videre også i november, der i særdeleshed har været helt usædvanligt høje for årstiden. Men i fremtiden vil mildere temperaturer i de normalt kolde måneder, som følge af klimaforandringerne, være langt fra usædvanligt.
Det afsejler sig blandt andet i høje temperaturer og øgede nedbørsmængder, der uvægerligt vil få store konsekvenser for livet under havoverfladen, advarer WWF (Verdensnaturfonden).
Det forklarer havbiolog ved WWF, Thomas Kirk Sørensen, at de stigende havtemperaturer og deciderede hav-hedebølger påvirker en stor del af livet i havet. Fisk og andre dyr vil få sværere ved at finde føde og reproducere sig. Vores allerede store problemer med iltsvind vil vokse sig større. I sidste ende kan klimaforandringer ændre hele økosystemet til havs.
Sild er et eksempel på én af de fisk, der bliver påvirket af stigende havtemperaturer. Sildens gydeproces er nemlig styret af varme. I takt med at havet bliver varmere, vil silden gyde tidligere end før. Problemet er, at silden lever af små krebsdyr, som ikke er tilstrækkeligt til stede tidligt på året. Det betyder, at en hel del sildeyngel vil mangle føde og i sidste ende dø.
Dertil kommer, at varmere vand og øget nedbør som følge af klimaforandringer er en farlig cocktail, når det kommer til iltsvind. Varmere vand får nemlig algevæksten til at blomstre, og samtidig skyller regnvand større mængder næringsstoffer ud i havet. Kombinationen får et i forvejen omfattende iltsvind til at stige.
Nu mangler vi udover WWF-erkendelsen af, at forurening med kvælstof og fosfor fra de mange udløb omkring Østersøen er en tilsvarende trussel mod miljøet, at de også fremover vil inkludere truslen fra de mange skarv og sæler samt ikke-hjemmehørende invasive arter i selvsamme trusselsbillede mod fiskenes velbefindende i Østersøen.
Desuden bør de menneskelige aktiviteter til havs også tages med, når der tales om oprettelse af havvindmøller og energi-øer samt Co2 lagring i havbunden. Udover de kendte med råstofindvinding af sten og grus samt klappeområder af slam og havnemudder, der alle i større eller mindre grad også påvirker fiskene og havmiljøet negativt.
Desuden bør WWF’s gamle traver med trawl og overfiskeri endegyldigt lægges i graven.
- En langt overvejende del af de fisk der landes i dansk fiskeri, landes netop af trawlere – (trawlfanget fisk står for næsten 90 % af økonomien i dansk fiskeri og 90 procent af de ferske landinger der i dag eksporteres). Her er fisken for en langt overvejende del, ovenikøbet fisket bæredygtigt med blåstempling fra MSC Marine Stewardship Council.
- Trawlets påvirkning af havmiljøet og biodiversitet afhænger både af redskabets udformning, havdybden og hvilken type havbund, som der fiskes på, eksempelvis om fiskeriet sker på mudder- eller sandbund, hvor der i forvejen ikke findes bundvegetation. (Østersøen).
- De selektive trawl med flydeskovle der knapt nok rører havbunden samt ruller på undertællen, har medført et langt mere miljø-skånsomt og bæredygtigt fiskeri.
- Den overvejende del af dansk fiskeri er kvotebelagt, dvs. man fisker efter anbefalinger fra ICES (Det Internationale Havforskningsråd) og følger dermed også EU-Kommissionens kvote-råd samt den fælles fiskeripolitik.
Nu bør det være slut med WWF’s »FAKE NEWS« omkring bundslæbende redskaber der pløjer sig ned i havbunden og deres evige påstande om et dansk overfiskeri – Det er bare ikke tilfældet..