De grønne miljøorganisationer står i kø med den røde venstre-fløj i Folketinget, om at være de første, der i farverige fortællinger bandlyser trawl i de danske farvande. »De ødelægger havbunden og skader biodiversiteten her,« påstår de og understøtter det med usaglige fakta og løgnagtigheder.
Men det er urigtige påstande og det er bare ikke i orden overfor et velfungerende erhverv som fiskeriet – man undre sig over hvor de har deres oplysninger fra.
Allerede i 2013 og i 2015 var denne påstand »old news« og fuldstændigt forkert – men trods dette så sammenligner de grønne miljøorganisationer stadigvæk med, at trawl giver en pløjemark på havbunden. De beder ligefrem folk om at forestille sig en ny-pløjet og ny-harvet mark, bare på havbunden. Det er i deres optik sådan det ser ud, når fiskerne har været forbi med, det som miljøfolkene kalder fiskernes og deres trawl-tunge redskaber, der slæber og skraber hen over bunden.
Det er bare ikke rigtigt
Dette blev allerede i 2019 modsagt i en rapport udfærdiget af det uafhængige Aquamind, der er dedikeret til arbejdet for et økonomisk levedygtigt og bæredygtigt fiskeri. De designer forvaltningsløsninger, udfører fiskeriprojekter til støtte for den fælles fiskeripolitik og etablerer dokumentation og sporbarhed, som et middel til at tilpasse en sund fiskeri-praksis med markedets krav om bæredygtige fisk.
I en rapport fra 2015 har Aquamind i et projekt-samarbejde med både DTU Aqua, CatchFish og sig selv samt producenterne Thyborøn Trawldoor og Nordsøtrawl, vist at det er muligt at reducere brændstofforbruget markant, mindske bundpåvirkningen og øge rentabiliteten ved, at anvende den bedst kendte teknologi i trawlfiskeriet. Denne bæredygtige praksis er udbredt i dag.
Projektet demonstrerede på fornem vis, at det er muligt at fiske med pelagiske trawlskovle med et bundtrawl. Projektet her har ligeledes vist, at det er muligt og rentabelt at anvende pelagiske skovle i stedet for bundskovle, der isoleret set gav en besparelse på omkring 10 procent af brændstofforbruget i dette projekt.
Da kan læse hele rapporten her fra Aquamind
To år tidligere, altså i 2013 havde man allerede etableret forsøg med at sænke brændstofforbruget og gøre konsumfiskeriet mere selektivt, effektivt og skånsomt, til gavn for alle i branchen. Med de stigende brændstofpriser var det også afgørende for hele erhvervets overlevelse, at der blev forsøgt med nye alternative løsninger, for at nedbringe udgiften til brændstof.
Projektet viste også her, at det er muligt og langt mere rentabelt at anvende pelagiske skovle i stedet for bundskovle. Anvendelse af pelagiske skovle i stedet for bundskovle gav isoleret set i dette projekt en besparelse på 10 % af brændstofforbruget.
Ligeledes er det muligt at effektivisere et traditionelt bundtrawl således, der opnås store effektiviseringsgevinster. Denne mer-indtjening modsvarer 75 % af brændstofudgiften i perioden hvor forsøgsfartøjet fiskede med trawl. Endvidere viste projektet at det er muligt, at reducere redskabets påvirkning af havbunden og helt eliminere skovlenes påvirkning her.