Med dette opråb forsøger DTU Aqua, der undersøger den blåfinnede tuns færden i de danske farvande, at få personer der ser tun i havene omkring Danmark, til at indsende oplysninger om hvor, hvornår og hvor mange.
Men det kan være svært, især for Erhvervsfiskerne, at finde motivationen og lysten til at hjælpe med at give DTU disse oplysninger, når man lige har fået frataget 35 tons makrel af kvoten, i et kvotebytte med Spanien mod 5 tons tun til lystfiskere.
For selv om de danske erhvervsfiskere, syntes oplagte til at modtage kvote af disse tun, så er det udelukkende de danske lystfiskere der har fået del i dette eventyrlige fiskeri. Så trods alle gode intentioner i dette afdækningsarbejde om tunens færden, så føler mange erhvervsfiskere at det var som at få en våd klud i ansigtet af Fiskeriministeren, da han landede tun-aftalen med sin spanske kollega. Et kvotebytte der ikke ligefrem er videre befordrende og opmuntrende for fiskernes velvijle til samarbejde.
For istedet for en belønning, så virker dette kvotebytte med makrel for tun, nærmest som et tyveri, taget op af lommerne på et hårdtarbejdende dansk erhvervsfiskeri, der lige nu kæmper for at få tingene til at hænge sammen. Men en kvote på tun, givet til sommerklædte lystfiskere der med mavebælte og deres »big-game« stænger og smarte hjul, nu kan fiske én af havets mest lukrative fiskearter – den blå-finnede tun, er alligevel for meget for de fleste. En lang næse er det blevet til erhvervsfiskeriet, der ellers med de mange observationer af tun de seneste år, også havde håbet på at få en lille del i dette lukrative fiskeri. Flere fiskere har ellers gennem de sidste par år, fået lov til at lande enkelte tun, der uforvarende var kommet med i trawlet under fiskeri.
Den blåfinnede tun er for få år siden vendt tilbage til danske farvande efter at have været en meget sjælden gæst i mere end 50 år. Blåfinnet tun er en af de største og hurtigste fisk i havet og en af verdens mest eftertragtede fisk.
Derfor undersøger DTU Aqua tunens tilstedeværelse i de danske farvande, og hvorfor den er kommet tilbage efter at have været væk så længe.
- Foto og/eller video.
- Position (hvor du har observeret tun).
- Hvad du har set (f.eks. enkelte tun, tunstime, ca. antal tun).
- Tunens størrelser (f.eks. ca. 1½, 2, 2½ … m).
- Tidspunkt på dagen, du så tunen.
- Om du har set mulige byttedyr, som f.eks. sild, makrel eller hornfisk, springe op af vandet i flugtforsøg.
Du kan også kontakte professor Brian MacKenzie fra DTU Aqua direkte på e-mail brm@aqua.dtu.dk eller sms til 2131 5814.