Forskeren Bastian Star, der kommer fra CEES (Center for forskning i økologi og evolution), ved Universitet i Oslo (UiO) forklarer, at overfiskning ikke har forårsaget de helt store genetiske ændringer for torsken i Østersøen.
Dette afslører han i en helt ny yndersøgelse, der helt tydeligt afdækker, at fiskene ikke har genetiske begrænsninger med hensyn til vækst eller potentiale.
I HI.no refereres han for at sige, »dette er et meget positivt resultat, hvor forskningen viser, at fiskene ikke har genetiske begrænsninger med hensyn til vækst eller potentiale til at nå deres tidligere størrelse.
I lang tid er det blevet hævdet, at overfiskeri har fået den Atlantiske torsk til at køns-modne tidligere, hvilket igen skulle være årsagen til at fiskene blev mindre og mindre i størelse.
Men et nyt norsk forskningsprojekt ledet af UiO og Rutgers University i USA afviser pure dette. Her fandt man ingen ændringer, da man kiggede på hele gen-sekvensen over tid.
Torskebestanden kan nå tidligere højder igen
Den norske forsker understreger dog videre, at det er en meget vigtig og positiv opdagelse, i betragtning af mulighederne for Atlanterhavs-torsken, at vende tilbage til tidligere bestand-størrelse. Han forklarer at undersøgelser viser, at disse fisk ikke har mistet den genetisk variation. Det skulle derfor være muligt for bestanden af den atlantisk torsk, igen at vokse sig stor.
Atlanterhavs-torsk er registreret og som er en sårbar art på Verdensbevaringsunionens internationale rød-liste over truede arter.
Tidligere har det været én af de vigtigste fiskearter i verden. I de nordiske lande har torske-fiskeriet foregået siden sten-alderen og muligvis endnu længere tilbage. Torskebestandens kollaps i 1990´erne, kom som en kæmpe overraskelse for mange. Men nu viser flere af torske-stammerne tegn på bedring. Især den norske torskbestand har haft gode vækst-perioder de senere år, og vi nu stadigt flere ældre fisk dukke op.