Så når spørgsmålet kommer op om D-vitamin kan påvirke hjertesygdomme og om det kan holde de alvorlige symptomer på Covid-19 nede. Så kommer forskerne allerede inden svaret selv med en klokkeklar anbefaling. Øg indtagelsen af fisk, så du både får rigeligt D-vitamin og Omega-3 m.m. – for det hjælper bare.
D-vitaminmangel er meget almindelig, og især for mennesker med lidt mørk hud, der bor på den nordlige halvkugle, er i fare. Der-udover er fedme og alderdom også forbundet med for lave niveauer af D-vitamin.
Alle disse faktorer er desuden forbundet med øget hyppighed og mere alvorlige symptomer på Covid 19 sygdom. Selvom vitamin D-niveauer alene ikke måske forklarer, hvorfor nogen er mere sårbare, bør muligheden for, at der er en forbindelse mellem D-vitamin, Corona og hjertesygdomme, anerkendes.
Større fordel end risiko
Det er allerede en kendsgerning, at de fleste af os der bor heroppe mod Nord, ikke får tilstrækkeligt med D-Vitamin fra vores kost og fra den vinterblege sol.
I Norge er diskussionen blusset op igen, efter man i en artikel forleden kunne læse en konklussion fra den norske professor Haug og hans kollegaer, at fordelen ved vitamin D-tilskud også er et godt våben i kampen mod Covid-19 virussen. Det opvejer helt risikoen for skade.
Både Haug’s artikel og anden igangværende forskning om D-vitamin og Covid 19 drøftes nu i det britiske parlament med parlamentsmedlem David Davis ved roret. Her har D-vitamin-debatten nu nået sit højeste politiske niveau i Storbritannien. Derfor mener flere eksperter, at de norske politikere også bør komme frem i debatten, ved eksempelvis at bede den norske sundhedsstyrelsen om hurtigst muligt at revurdere, omkring D-vitamin’net, både hvad angår den anbefalede daglige mængde samt en analyse af både fordele samt risici.
D-vitamin måles ofte i IE (internationale enheder), hvor 400 IE svarer til 10 mikrogram. Baseret på en betydelig mængde forskningsdata slutter forfatteren med at anbefale indtag fra 1000 IE til spædbørn til 4000 IE for alle over 8 år. En anden artikel i tidsskriftet Nature, hvor forfatterne indsamlede data fra en række forsøg og anbefalinger fra offentlige institutioner i USA og Europa, anbefaler 400-1000 IE til spædbørn og 1500-2000 IE til voksne med normalvægt (mere for overvægtige voksne). Artiklen konkluderer, at op til 10.000 IE ikke er skadeligt.
Til sammenligning er de norske anbefalinger 10 mikrogram (dvs. 400 IE) for alle under 75 år og 20 mikrogram (800 IE) for alle over.
Norske sundhedsmyndigheder bør derfor genoverveje anbefalingerne, da forskellen mellem de norske anbefalinger og den opdateret viden er stor, uden at vide hvorfor. Forskerne opfordrer derfor de norske sundhedsmyndigheder til at genoverveje den anbefalede dosis af D-vitamin, så hurtigt som overhovedet muligt. Efter forskernes mening bør sundhedsmyndighederne også give en påmindelse og reminder om, at D-vitamin er utroligt vigtigt at absorbere og indtage i vintermånederne.
Myndighederne bør i det hele taget de nuværende anbefalinger i mange andre lande, herunder Danmark. Samtidig vil det være vigtigt at evaluere forskning og fordele samt risikoanalyser med henblik på endnu større tiltag.
I Storbritannien har man taget skridtet fuldt ud og distribuerer i dag gratis D-vitamin ud til dele af befolkningen, der er særligt sårbare over for Covid-19. Det bør også overvejes både i Norge og i Danmark.
Det norske sundhedsdirektorat, der hovedsageligt modtager og følger anbefalinger vedr. Covid-19 baseret fra Verdenssundhedsorganisationen (WHO). Men dette kan i yderste tilfælde, let føre til endnu flere svagheder, hvis WHO ikke følger op på det nyeste hurtigt nok. Gennemgangsartiklen i Nature om anbefalede niveauer for D-vitamintilskud forklarer, at WHO’s anbefalinger faktisk ligger under de norske, men det er usikkert for os, hvorfor dette er tilfældet.
Forskning tager tid – men tiden er knap
Fra et forskningsperspektiv er pandemien stadig meget ung og det er endnu ikke muligt at levere solide og troværdige statistikker på området. Beviser der kan bevise eller afkræfte en sammenhæng mellem passende niveauer af D-vitamin i blodet og risikoen for sygdom og alvorlige symptomer relateret til Covid-19. Flere store undersøgelser er nu sat i gang, men i mellemtiden bør vi være i stand til at markere de potentielle sundhedsmæssige fordele ved D-vitamin og på tide vi opdaterer retningslinjerne for det anbefalede daglige indtag.