Briterne og Færøerne har netop underskrevet en bilateral rammeaftale for fiskeriet, på linje med hvad Norge og Storbritannien tidligere har underskrevet, senest onsdag den 30. september 2020.
Dette er den anden store kyststatsaftale, der er forhandlet på plads efter Storbritannien officielt har forladt EU, mens de sidste streger slås i Brexit-forhandlingerne om en handelsaftale ovenpå briternes endelige og definitive farvel til fællesskabet med EU torsdag den 31. december 2020 ved midnat.
Du kan læse om den norske og britiske fiskeriaftale 2021 her på FiskerForum.dk
Den færøske og britiske fiskeriaftale vil træde i kraft den 1. januar 2021 og aftalen »Fisheries Framework Agreement« er den anden aftale, som Storbritannien indgår, som en uafhængig kystnation, uden for EU. Det er meningen at aftalen skal genforhandles en gang hvert år, hvor adgangen til landenes fiskezoner og bytte af fiskekvoter foregår. Fuldstændigt som det også er aftalt med Norge.
Så fra fredag den 1. januar 2021 kan Storbritannien selvstændigt bestemme hvem der kan få adgang til UK’s farvande og på hvilke betingelser. En afvejning af hensynet til havmiljøet og dets fiskeri- og fiskeribranche.
»UK first«
Det syntes at være konklusionen af den britiske Regerings aftale, at fiskeriaftalen med Færøerne, skulle være en aftale som hele den britiske fiskeri-sektor vil drage fordel af. Aftalen sikre, at britiske fiskere og britiske fiskebestande sættes øverst og først, når briterne tager kontrol over egne fiskevande og samtidig genoprette fiskebestandene til sunde niveauer, som de skriver.
Briterne skriver videre om aftalen, at de vil sørge for at samarbejde med Færøerne, som uafhængige kyststater, at sikre en effektiv og bæredygtig forvaltning af fiskeriet i deres respektive områder. Et fiskeri der fortsætter med briternes adgang til færøske fisk, der sidste år bragte den britiske flådes andel op på 2,34 mio. pund i færøsk område.
Med fiskeri af arterne torsk, kuller og sej, der landes i havne som Lerwick, Peterhead og Ullapool. I de senere år har de bilaterale forhandlinger med Færøerne foregået gennem EU-kommissionen for både Storbritannien og de øvrige EU lande’s vedkommende. Forhandlingerne direkte med Færøerne, var således de første som Briterne, som en uafhængig kyststat, nu selv har forhandlet på plads. Aftalen blev underskrevet af den britiske ambassadør i Danmark Emma Hopkins og af den færøske minister med ansvar for Fiskeriet, Jacob Vestergaard. Den britiske fiskeriminister Victoria Prentis var ikke selv tilstede under ceremonien, men i stedet deltog hun elektronisk via en video forbindelse.