Ministerrådet i EU har vedtaget fiskerimulighederne for EUs fiskere i 2012. Overordnet set er der fra Danmarks Fiskeriforening tilfredshed med de samlede kvoter, men det vækker stor bekymring, at Ministerrådet endte med at bakke op om EU-Kommissionens ønske om fortsat at følge forvaltningsplanen for torsk. Det vil sige, at man fortsætter med den hidtidige reduktion af de dage, som fiskerne får til at fiske i, når det handler om Nordsøen, Skagerrak og Kattegat
– De danske fiskere henter langt den største del af deres fangster i Nordsøen og Skagerrak, og det fiskeri bliver markant besværliggjort af, at EU fastholder at reducere antallet af dage, hvor vi kan fange vores fisk. De seneste tre år har reduktionen været på 45 procent – og nu reducerer man i 2012 fiskedagene med 18 procent i forhold til 2011. Det betyder, at vi ikke kan fiske vores kvoter op i de fiskerier, der er omfattet af forvaltningsplanen, siger formanden for Danmarks Fiskeriforening, Svend-Erik Andersen.
Ny forvaltningsplan
Han er dog blevet forsikret om, at man i Kommissionen straks vil tage fat på at arbejde med et forslag til en ny forvaltningsplan for torsk i Nordsøen og Skagerrak. Det er et arbejde, som Danmarks Fiskeriforening i følge Svend-Erik Andersen vil engagere sig maksimalt i for at påvirke forvaltningsplanen, så det bliver muligt at få fisket kvoterne.
– Her og nu er det vigtigste dog at komme i gang med at se på, hvordan vi kan håndtere reduceringen i kW-dage i 2012. Målet må være at kunne købe så mange dage tilbage, så den fortsatte drastiske reducering påvirker fiskeriet mindst muligt, siger Svend-Erik Andersen.
Omsætning – 2012 ligner 2011
Umiddelbart ser fiskerimulighederne samlet set ud til at være på niveau med 2011. Men hvorvidt det også giver en tilsvarende omsætning i løbet af det kommende år er mere usikkert, fordi fiskedagene i Nordsøen og Skagerrak bliver reduceret med 18 procent.
– Der er arter, hvor vi kommer til at kunne fange mere end i år, men selvfølgelig er det omvendte også tilfældet. Samlet set må vi konstatere, at det danske fiskeri ligger til at kunne fastholde fiskerimulighederne fra i år, hvis afregningspriserne holder niveauet, siger Svend-Erik Andersen.
Torsk, sild og makrel
Det økonomisk tunge fiskeri indenfor konsum er fortsat torsk, hvor man formentlig vil kunne nå nogenlunde den samme omsætning i 2012 som i år – nemlig omkring 350 mio. kroner. I det pelagiske fiskeri har sildefiskeriet øget sin omsætning markant i 2011 og ender på en samlet omsætning i underkanten af 400 mio. kroner – og med en markant øget kvote i 2012 vil omsætningen potentielt også kunne blive øget væsentligt i 2012.
Derudover er også makrelfiskeriet vigtigt. I år er omsætningen over 400 mio. kroner, og det vil kunne fastholdes i 2012, hvis priserne forbliver på det samme høje niveau som i år.
Usikkert industrifiskeri
Derimod ser industrifiskeret mere usikkert ud i 2012. For det første er der endnu ingen kvote på sperling, og for det andet har tobisfiskeriet fået en lavere startkvote end i 2011 ligesom det endnu er usikkert, hvorvidt den vil kunne øges yderligere i forbindelse med en videnskabelig rådgivning i løbet af foråret. Oven i det er kvoten på brisling – den tredje store industriart – samlet set noget lavere end i 2011.
– Industrifiskeriet er uhyre vigtigt, og det er frustrerende med den usikkerhed, der er for fiskerne år efter år. Det gentager sig desværre i 2012, hvor foråret bliver meget afgørende. Her kommer der en rådgivning på tobis, som afgør, om der kommer mere kvote til end den startkvote, som ligger fast med Ministerrådets vedtagelse, siger Svend-Erik Andersen.
Se oversigten over danske kvoter på Danmarks Fiskeriforening hjemmeside, link her under