»Det kan simpelthen ikke være rigtigt – vi overlever ikke dette her meget længere,« har været nogle af kommentarerne fra flere fiskere, der som fisker med trawleren »Helle Ronny« og bestyrelsesmedlem i Fiskeriselskabet 2bis Aps, Niki T. Andersen overfor TVMidtVest også verbalt har »slået en knyttet næve i bordet«, for at markere alvoren i den sidste nedskæring for den populære industrifisk brisling for indeværende år.
Kvoterne for fangsten af brisling er skåret med 20 procent i forhold til sidste år, og det kan få helt tydelige og meget store konsekvenser for trawlfiskerne i Nord- og Vestjylland.
Til det Midt- og Vestjyske medie fortæller fisker Niki Andersen på 38, at han har været fisker i 15 år, men den tid kan, med udsigten til en 20 procents nedgang i brisling-kvoten, meget snart være forbi. For selv om den hærdede fisker tidligere har oplevet nedture i fiskeriet, er det denne gang mere alvorligt. Han har ikke været på havet med sit skib siden december 2018, forklarer han overfor TVMidtVest og han regner ikke med at komme ud mere end max fem gange i år. Hvilket er et meget lavt antal ture sammenlignet med sidste års 25 ture.
Der er ikke meget hjælp at hente fra biologernes side. De er vedholdne og fastholder at kvoterne er, som de skal være. Udtalelsen kommer fra seniorrådgiver og biolog Morten Vinther fra DTU Aqua, der overfor TVMidtVest slår fast, at man har nogle forpligtelser overfor EU, der fastlægger fiskerikvoterne. Kvoter, der er med til at forvalte fiskeriet bæredygtigt.
Det har givet dybe panderynker i branchen og over hele linjen, lige fra fiskerne på kajen til folkene på landets fiskemels- og oliefabrikker. En branche der vurderer, at man samlet kan miste op mod en kvart mia. kroner, hvis der ikke bliver ændret på kvoterne.
Men det er et tilbagevendende problem, at man imellem fisker og forskere samt biologer er uenige om mængden af fisk der reelt svømmer rundt derude. En uenighed der altid går fiskerne imod, trods deres indgående kendskab til de aktuelle forhold på havet samt en viden om hvad der rent faktisk kan fanges. En uenighed, der af flere opleves som at slå i en dyne, for ingen lytter til fiskerne og de kommer derfor heller ikke til at forstå problemstillingen rigtigt. Det er, som Niki Andersen påpeger overfor TVMidtVest, som om biologerne og andre med dem, ikke mener fiskerne har forstand på fiskeriet, trods det de næsten arbejder 24/7 365 dage om året med naturen og ved hvad der findes i havet. Hvem skulle egentlig næsten vide det bedre.
Alvoren er stor og organisationer og fiskere prøver nu i et sidste desperat forsøg, at råbe politikerne op om hjælp, så man ad den vej måske kan finde en løsning på problemmet. Et problem der økonomisk og menneskeligt kan risikerer at knække mange personer, der dagligt beskæftiger sig med industrifiskeriet i Danmark.