50 og 150 års Jubilæum for museet og Havnen i Esbjerg

50 og 150 års Jubilæum for museet og Havnen i Esbjerg

Fiskeri- og Søfartsmuseet var byens gave til sig selv i anledning af Esbjerg Havn og bys 100-års jubilæum i 1968. Gennem 50 år har museet givet tilbage i form af udstillinger, undervisning og oplevelser for folk i alle aldre. Byen har taget gaven til sig ig den er blevet passet godt på, udviklet og fornyet sig.

I anledningen af Havnejubilæet afholdes flere arrangement:

 • Danmarks Vildeste fiskeeventyr – lørdag den 28. april

  Oplev udstillingen, der er baseret på et fiskereventyr på Esbjerg Havn, som overgår alt hvad fantasien kan levere. En stribe af spændende omstændigheder skabte grundlaget for en eksplosiv udvikling. Så kom med på en rejse gennem en epoke, som mere end noget andet har formet det Esbjerg, vi kender i dag!

  76 tidligere fiskeskippere har bidraget til udstillingen, der er en fusion af aktiv indsamling og dokumentation, historiefortælling og fotografisk portrætkunst.

 • En aften med Bering og Spangsberg – mandag den 30. april

  Mandag kommer folkene bag den nye historiske tv-dokumentar om Bering og Spangsberg på DR K til Esbjerg. Tv-vært Cecilie Nielsen og producer Lasse Bøgeskov Andersson samt seriens historiske konsulent Morten Hahn-Pedersen fortæller om de to opdagelsesrejsende, og man kan se et afsnit af serien inden den har premiere i tv.

Serien er bl.a. er baseret på materiale fra Tage Sørensens Martin Spangsberg-bibliotek ved Fiskeri- og Søfartsmuseet. Dette bibliotek har desuden været benyttet i udformningen af Morten Hahn-Pedersens nye bog om emnet “På zarens befaling” – Med Bering og Spangsberg i Sibirien og det nordlige Stillehav 1725R11;1743.

 • Byens gave

  FISKERI- OG SØFARTSMUSEET 1968R11;2018

Gennem 50 år har museet givet tilbage i form af udstillinger, undervisning og oplevelser for folk i alle aldre. Byen har taget gaven til sig. Den er blevet passet godt på, udviklet og fornyet sig. Fiskeri- og Søfartsmuseet er stadigvæk byens gave, en gave til hele byen og dens indbyggere!

Jubilæumsudstillingen som åbner den 17. maj 2018 kl. 17.30 tager dig med på en rejse tilbage i tiden med et tilbageblik og nedslag på nogle af højdepunkterne i museets historie.

Alle er velkomne og vi håber i særdeleshed, at se en masse af de personer, som gennem årene har haft en tilknytning til museet. Idet arrangementet er efter lukketid er der gratis entré.

Der vil være mulighed for tilkøb af en lækker jubilæumsmenu for 250,- 1 glas vin eller øl og vand samt the eller kaffe er inkluderet.

Du kan se alle arrangenenter her

Ny bog genopliver minder fra havnens storhedstid.

»Havneliv« Esbjerg Havn i billeder 1868 til 2018, er en skildring af liv, aktiviteter og mennesker på Esbjerg Havn gennem 150 år fra havnen blev anlagt og til i dag.

Her er en billedbog som skildrer havnens udvikling og forandring på en måde, der inviterer til at have den liggende fremme som »coffetablebook« og bladre i som hyggelæsning. Bogen er et af Fiskeri- og Søfartsmuseets bidrag til markering af Esbjerg Havns jubilæum i 2018.

Havnen har gennem alle tider tiltrukket sig omgivelsernes interesse og nysgerrighed. Den særlige stemning, som er opstået omkring havnens liv og aktiviteter, og som er blevet opsøgt og indfanget af både fotografer og folk i almindelighed, forsøges gengivet i billedbogen ved hjælp af stemningssættende billeder med skildringer af havnens mangeartede aktiviteter gennem tiden. Motiverne er iøjnefaldende og genkendelige for såvel esbjergensere som for andre, idet størstedelen af billederne i bogen er fra en tid mange vil kunne huske, genkende eller har hørt om. Med fokus på mennesker og på havnens »liv« kan billederne forhåbentligt medvirke til at vække følelser og begejstre!

Bogens billeder rammer bredt og fremhæver mange væsentlige og forskelligartede erhverv og situationer på havnen gennem tiden. Men der er også de nære, de vedkommende og indimellem lidt skæve fortællinger fra havnen. Samtidig rummer bogen i tekst og billeder en gengivelse af de væsentligste træk og milepæle i Esbjergs historie, så man foruden at blive underholdt også kan blive oplyst.

Udgangspunktet har været Fiskeri- og Søfartsmuseets egne billedarkiver, suppleret med enkelte billeder udefra. Men det væsentligste i tilblivelsen af denne bog er de fotografer, som gennem tiderne har været på pletten og har indfanget de aktiviteter, stemninger og øjeblikke, som gør bogen mulig.

Bogen, der sælges fra 24. april ved udvalgte boghandlere og på Fiskeri- og Søfartsmuseet, koster 249,-