Dødsulykker i fiskeriet – har skærpet sikkerhedsdebatten

Dødsulykker i fiskeriet – har skærpet sikkerhedsdebatten

Fiskerne og branchen ønsker at skærpe sikkerheden yderligere, efter to dødsulykker i fiskeriet, indenfor det seneste halve år.

Begge ulykker har ramt fiskere fra Thyborøn. Den første ulykke skete i november måned sidste år, hvor en 18—årig ung fisker, uheldigt rammer betonkajen efter et mislykkede spring fra en kutter.

Læs mere på FiskerForum.dk – »Efter fatalt spring fra skib blev 18-årig fløjet til Skejby«

Anden ulykke skete blot fire måneder senere, få timers sejlads vest for Thyborøn, hvor en 59-årig fisker, under arbejdet med trawl på dækket, kommer alvorligt til skade.

Læs mere på FiskerForum.dk – »Fisker fra Lemvig omkommet vest for Thyborøn«

Begge dødsfald er sket i forbindelse med arbejde i fiskeriet og mens personerne var på vandet, hvorfor sagen dengang blev flyttet over til Søfartsstyrelsen. De har nu afsluttet undersøgelserne af de to tragiske dødsfald og styrelsen har efterfølgende overgivet sagen til endelig vurdering hos anklagemhyndigheden hos Midt- og Vestjyllands Politi, der på baggrund af rapporterne skal afgøre om der skal rejses sigtelser i sagerne eller ej.

Alt imens dette arbejde foregår, diskuteres der i branchen om hvorledes forholdene og sikkerheden kan gøres endnu bedre så lignendende sager fremover undgås. Ét dødsfald er bare ét for meget.

I en kommentar til Søfartsstyrelsens vurdering af sagen, siger Søren Hyllen Nielsen som forstander på Fiskeriskolen i Thyborøn til TVMidtVest, »Vi arbejder og håber på, at vi kan minimere de fatale ulykker. Vi evaluerer på de ulykker, der er sket, og så tager vi en dialog med branchen for at se, om der er noget, vi kan gøre bedre.«

For selvom dødsfald i fiskeriet efterhånden hører til sjældenhederne, må fokus på sikkerheden aldrig mindskes. Der gøres allerede meget for sikkerheden i fiskeriet og ombord. »Generelt er det sådan, at erhvervet tager de kurser, myndighederne stiller krav om, at man skal tage. Det er bare lidt sværere at få fiskerne til at tage andre kurser, fordi det er et travlt erhverv. Det handler om at være på havet i stedet for,« forklarer forstanderen på Fiskeriskolen overfor TVMidtVest.

Fiskeriets Arbejdsmiljøråd, der dagligt har den sikkerhedsmæssige finger på pulsen i fiskerierhvervet, vil behandle de to dødsulykker fra Thyborøn i Sikkerhedsudvalget, fredag den 25. maj 2018, oplyses det overfor TVMidtVest.