I sidste uge hoppede folk fra WWF Verdensnaturfonden i dykkerdragten, på jagt efter spøgelsesnet, i området mellem Sjællands Odde og Djursland.
På fire forskellige skibsvrag ca. 8 sømil nordvest for Odden sad der adskillige tabte net, oplyste WWF’s generalsekretær, Bo Øksnebjerg. Øksnebjerg havde selv deltaget med tiltflaske på ryggen og var sprunget i vandet sammen med de andre. Vragene de dykkede på var »Wotan«, »Zambia«, »Havfragt« og »Birgit Thor«, og på alle fire vrag blev der observeret tabt redskaber og trawlrester.
Problemet med spøgelsesnet kan være større andre steder, da det område som WWF Verdensnaturfonden dykkede i ikke er særligt intensivt fisket sammenlignet med andre steder i Kattegat.
Bo Øksnebjerg rapporterede, at alle vrag faktisk var svøbt ind i nye og gamle net og nogle steder stod nettene som tårne 8 til 10 meter op i vandsøjlen. WWF er på den baggrund meget bekymrede, for der har ikke været indmeldt tabte fiskeredskaber i Danmark i mange år«.
Nordjyske som har bragt historien, har spurgt de danske myndigheder og fiskerne, om de herreløse spøgelsesnet i farvandene omkring Danmark ikke er noget problem. Til det har man i Danmarks Fiskeriforening svaret, at man ikke anser det for noget stort problem. Kontorchef Ole Lundberg Larsen fra DFPO forklarer det med, at det er væsentligt færre fartøjer, der fisker med garn i dag, og der er betydeligt bedre styr på, hvor redskaberne står og er, end der var tidligere, på grund af bedre teknologi.
Fiskeriforeningen hælder derfor til, at det er »fortidens synder«, man har observeret i Kattegat.
»Men DFPO har givet tilsagn om, at man gerne sammen med de grønne organisationer vil være med til at kigge på, om der er et problem,« slutter Ole Lundberg Larsen sin forklaring.
Du kan læse WWF´s Artikel her »WWF dokumenterer tonsvis af spøgelsesnet i Danmark« og Nordjyske´s artikel »Spøgelsesnet er dødsfælder for dyreliv i danske farvande«.