Spækhuggerne i Canada er blevet mere aggressive

Spækhuggerne i Canada er blevet mere aggressive

Hvor det i Danmark er sælerne, der er aggressive overfor fiskernes redskaber og fangster, er det i Canada, spækhuggerne der går løs på fiskernes fangster.

Spækhuggerne, der oversat på engelsk også kaldes dræberhvaler er langs den Canadiske vestkyst og op langs Alaskas kyster, blevet langt mere aggressive og dristige, simpelthen fordi de er sultne.

I dette vestlige område ved Alaska, lever spækhuggerne for det meste af laks, men laksebestanden er nu betydeligt reduceret og langt mindre end tidligere, så hvalerne er begyndt at trække så langt nordpå som til Beringshavet, for at finde føde.

En lokal fiskeskipper Paul Clampitt, udtaler til The Anchorage Daily News, at spækhuggerne bogstaveligt talt forfølger fiskebådene. Skipperen fortæller videre, »vi er begyndt at bruge elektronisk støj, for at skræmme spækhuggerne væk, men i stedet lader det til, at hvalerne tror, at det er en klokke, der ringer til middag,« smiler en nærmest opgivende skipper Clampitt.

»Når vores net er som regel godt fyldt med helleflynder og torsk, indtil spækhuggerne kommer. De river huller i nettene og spiser vores fangst. Det kan begynde med to hvaler, som sidenhen bliver til en hel flok, som derefter holder et helt festorgie og et hovedmåltid med vores fisk, til nettet er tomt.«

En anden fisker Jay Hebert, fortæller til Alaska Dispatch News, at han fisker langline langs kontinentalsoklen. På en god dag kan han fange mellem 20.000 og 30.000 pund hellefisk, for den næste dag at opleve, at samtlige kroge er tømt for fisk. I enkelte tilfælde er der kun læberne tilbage, efter dræberhvalerne har været der. Det er som om hvalerne også går målrettet efter langline bådene. Skipper Robert Hanson er af samme mening, hvalerne synes at rette deres opmærksomhed mod specifikke både og fisker Jeff Kauffman er enig. De unge hvaler begynder at dukke hyppigere op. Det er som om mødrene lærer de unge op til, specifikt at gå efter hellefiskene, hvilket sker i skarp konkurrence med de lokale fiskere.

Hanson fortæller, at han har arbejdet i Beringhavet siden 1992, og det de kalder »orca-problemet« (dræberhvalerne] bare er blevet mere systemisk samt værre og værre de senere år. Der er flere grupper af hvaler til stede nu end tidligere og det virker som om de er blevet meget mere aggressive. Han har sendt brev til Fiskerifarvaltningen i Nordstaterne i sidste måned, hvor han har beskrevet den lange række af udfordringer fiskerne i området kæmper med i øjeblikket. Han beskriver blandt andet en tur langs kontinentalsoklen så sent som i april måned. Hvor han og besætningen blev forfulgt af dræberhvaler og hvor fangster på omkring 12.000 pund gode hellefisk blev spist op af hvalerne og hvor der var blevet brændt ca 12.000 liter brændstof af til ingen nytte. Rent spild og noget man økonomisk ikke holder til ret længe.

Fiskerne i området vil nu prøve at finde andre og nye samt bedre metoder til at skræmme hvalerne bort. Så det er ikke kun danske fiskere, der må kæmpe for deres daglige udkomme og deres overlevelse, Canadiske fiskere kæmper også.

Se videoen samt læs artiklen (engelsk) her