Det er havforsker ved DTU Aqua, Sebastian Nikitas Politis, der netop har modtaget en donation på 2 mio. kroner fra Villum Fondens Experiment-program, til sit forskningsprojekt TAG-EEL, som vil trænge ind i mysteriet om den europæiske ål.
Det skriver DTU Aqua på deres hjemmeside
Sebastian Nikitas Politis, der er forsker på DTU Aqua, er blot én ud af 17 forskere på DTU, som Villum Fonden har udvalgt til at modtage en millionbevilling fra Experiment-programmet til deres videre forskning.
Sebastian Politis har fået bevilget 2 mio. kroner
Det er han meget glad og yderst tilfreds med. Selv siger han omkring støtten til sit forskningsprojekt.
og han fortsætter, »Det at undersøge gydeområder er generelt en afgørende del af at undersøge fiskebestande og forske i økologi og fiskebiologi. Men at identificere det europæiske gydeområde for ål betragtes som fiskeforskningens hellige gral,« siger han.
Naturens mest spktakulære og mystiske gydevandinger
Forskningsprojektet drejer sig om ålens (anguilla anguilla) gydevandringsrejser, der har en stor og betydelig økologisk, økonomisk og samfundsmæssig betydning – men den naturlige bestand af disse ål er faldet til et historisk minimum, og ålen er i dag kritisk truet.
En del af TAG-EEL-projektet går ud på at mærke sølv-ål med de nyeste teknikker og teknologier for, at identificere migrationsruterne og gydeområdet. Sølvålene er indsamlet fra naturen via lovligt fiskeri.
De data-resultater, som havforskerne får tilbage fra de mærkede sølv-ål, vil danne grundlag for at udvikle helt nye metoder til fremtidige undersøgelser af ål og andre arter af økologisk, samfundsmæssig og økonomisk betydning.