Vestjyske havne fik sat Hvide Sande og Thyborøn på Danmarkskortet

Vestjyske havne fik sat Hvide Sande og Thyborøn på Danmarkskortet

I erkendelsen af det beskedne kendskab branchen har til de vestjyske havnes muligheder og faciliteter i forbindelse med etablering og servicering af de kommende havvindmølle parker kystnært Vestkysten, har fået de to vestjyske havne i Hvide Sande og Thyborøn til at deltage i verdens største Offshore Vindmesse.

Fra Messen, der afholdes hvert andet år forskellige steder i verden, og som i denne uge blev afholdt i Bella Centret i København, melder begge Havne om stor interesse og glæder sig over mange nye kontakter og flere gode forbindelser, der kan arbejdes videre på i den kommende tid.

Hvide Sande Havn positionerede sig som Full-Service Havn

Direktør for Havnen i Hvide Sande Steen Davidsen fortæller til FiskerForum, at Havnen stillede med fuldt hold og man på messen også var repræsenteret med Hvide Sande Service Group, så kommende og interesserede branchefolk kunne få det helt rigtige førstehåndsindtryk af Havnen, som både en seriøs og kompetent samarbejdspartner til de kommende krævende transportopgaver, med godshåndtering, reparation og vedligeholdelse samt de øvrige servicekrævende ydelser, der skal få hjulene til at snurre optimalt for de forskellige aktører.

Havnedirektøren påpeger at Hvide Sande Havn for tiden projekterer deres nye 150 meter kaj-anlæg ved helikopter-landingspladsen på Aarhuskajen – der blandt andet skal imødekomme de kommende nye aktører på havnen og være med til at gøre besejlingsforholdene mere fleksible og tilgængelige i Havnen.

Tilstedeværelsen på messen er som Havnedirektør Steen Davidsen udtrykker det, nærmest et must, at man viser flaget og er til stede på denne Verdens største Offshore Vind messe – det er her branchen mødes og præsenterer nyheder og det er her vi kommer i kontakt med det marked vi gerne vil ind på, siger Havnedirektøren videre. Vi arbejder målrettet på at få placeret Hvide Sande Havn på landkortet overfor den maritime branche.

Forbedret Co2 regnskab og et klækkeligt million overskud

Som en salgsmæssig appetitvækker, påpeger Havnedirektøren i Hvide Sande, at en udregning for supplyfartøjer foretaget af DTU Transport, viser at der i de kommende 25 år, hvor vindmølleparkerne skal serviceres, kan opnå en imponerende besparelse på arbejdstid og brændstof, alene hvis man vælger Hvide Sande frem for Esbjerg, på godt 70 millioner kroner. Endvidere spares der 8200 tons Co2, der i forbindelse med etableringen af vedvarende energi, fylder rigtig godt i klimaregnskabet.

Thyborøn Havn propaganderede for den nye Offshorekaj

Havnen i Thyborøn havde slået sig sammen med Servicevirksomheder fra Havnen og Lemvig samt Struer og Herning i forsøget på at få vindmølleproducenterne til at rette deres opmærksomhed og fokus på Havnen med de mange muligheder og faciliteter samt de gode besejlingsforhold til og fra primært havvindmølleparkerne.

Salgs- og marketingchef Torben Strømgaard fortæller til FiskerForum, at anlægget af Offshore kajen netop er dedikeret til offshore Vind marked og etableringen af sværgodskajen samtidig åbner op for et 120.000 m2 stort åbent og ubenyttet område syd for Havnen. Det er samtidig en milepæl i forbindelse med serviceklyngen North Sea Offshore Service, der netop blev oprettet med henblik på at kunne servicere de kommende Nærkyst Vindparker. Det er vigtigt at tilbyde én indgangsvinkel til de lokale servicevirksomheder for de store spillere på markedet for vindenergi.

Som en sidegevinst havde man på messen mange besøg fra rederier og skibsagenter samt transport og logistik branchen, der også var ude at sondere terrænet for nye muligheder, ligesom repræsentanter fra Gas / Olie industrien også havde vist interesse for de nye tiltag på Thyborøn Sydhavn.

Direktøren for Thyborøn Havn Jesper Holt Jensen er som sin ”konkollega” fra Hvide Sande Havn, rigtig godt tilfreds med udstillingen, og hvor han kunne glæde sig over søgningen til Havnens mange muligheder og de mange kontakter samt henvendelser der havde været. Nogle travle dage og spændende dage med at promovere Thyborøn Havn overfor det store maritime publikum, der med mere end 10.000 besøgende har gæstet de godt 400 udstiller-stande, hvoraf 100 var danske, de seneste par dage.

Op til den store Offshore og Vind Messe havde bestyrelsen for Thyborøn Havn godkendt investeringen på omkring 45 mio. kr. til en ny Offshorekaj i Thyborøn Sydhavn. En investering der skal ses i forhold til de kommende havmølleparker og hvor den nye kaj skal fungere som Installationshavn for fundamenter, kabler og mølledele samt som crew transfer havn i kommisionsfasen og i den efterfølgende 25 års serviceperiode.

Se TV MidtVests udsendelse omkring Messen her