Verdens største brøndbåd til transport af levende laks, er norsk

Verdens største brøndbåd til transport af levende laks, er norsk

Ny gigant er leveret til Harøy-rederiet Rostein, som nu står klar med en ny brøndbåd med hele 4500 m3 lastevolum.
Harøy-rederiet Rostein døber den nye brøndbådsgigant ”Ro Fjell”. Et passende navn for en båd, der vil blive verdens største brøndbåd.

“Ro Fjell” har en længde på 86,65 meter, bredde 17,00 meter og stikker 7,90 meter samt en imponerende lasterumsvolumen på hele 4500 m3 , der således giver fartøjet en kæmpe kapacitet og en mulighed for at transportere op til 650-700 tons levende fisk. Denne kapacitets forøgelse gør dermed båden hele 60 procent større end den til dato største brøndbåd.

Rostein har lavet en aftale med SalMar, som er en af verdens største og mest effektive producent af lakseprodukter, til at transporterer laksen fra havdambrugene og ind til forarbejdning.

Aas Mek. Verksted har med ”Ro Fjell”, udviklet en helt ny type brøndbåd, der har et lukket vandsystem, hvor der ikke bliver lukket vand ud under transporten eller ved losningen ved fiskefabrikkerne. Vandet bliver taget med tilbage og undervejs mekanisk filtreret og UV (ultraviolet stråling) desinficeret og ledt tilbage til der hvor fisken kommer fra. Vandet bliver under transporten nøje overvåget og renset samt iltet. Der er også mulighed for nedkøling under transporten, så fisken kan leveres direkte til slagteriet. Dette giver fisken mindre stress samt øget kvalitet og slagteomkostningerne reduceres dermed betydeligt.

Opsamlingen af fisken til brøndbåden, foretages ved et undertryk hvor fisken selv svømmer ind i båden. Ved losningen bliver fisken trængt i lastrummet af skydeskot og et system, hvor vandetniveauet ikke behøver at blive sænket, og hvor returvandet går tilbage til båden. Fiskens vej til slagteriet går forbi en specielindrettet fisketæller, der registrere både antal og størrelse på fisken.