Verdens giftigste affald i danske farvande.

Verdens giftigste affald i danske farvande.

Hvad der bliver omtalt som verdens giftigste affald, skal nu transporteres 22.000 km. til Kommunekemi i Nyborg. Danske fiskere er bekymrede over at få det giftige affald i de danske farvande.
”Stoffet er så giftigt at et gram i en milliard liter vand kan ødelægge alle mulighederne for fiskeri.”-sådan står der i artikel på TV2 hjemmeside, som blev publiceret tilbage i september måned. Fiskere rundt omkring i landet kan ikke forstå, at deres forening eller organisation ikke blander sig i den offentlige debat om fragten af det over 6.000 tons tunge og giftige stof. Stoffet hedder HCB – Hexa-klor-benzen, og har været forbudt at producere og forhandle i næsten 20 år, men der findes alligevel store mængder af det farlige stof, som ikke er blevet destrueret endnu..

”Denne sag ligger mig dybt på sinde, da jeg netop skal leve af det, der bliver fanget i de berørte farvande,” siger Lars Duus Thomsen, en fisker fra Hirtshals, som bekymrer sig over, at giftaffaldet skal helt til Danmark og aflæses i Storebælt.

En lokal borgergruppe fra Nyborg har gjort noget ved sagen, og har samlet 2542 underskrifter i protest mod fragten af giftaffaldet fra Australien til Danmark. I dag kl. 9:00 mødtes gruppen med Folketingets miljøudvalg, hvor gruppen ville prøve at ændre Miljøministerens Karen Ellemanns beslutning om godkendelse af stoffet på dansk jord.

Netop australske lokalgrupper har indvirket på, at affaldet ikke bliver destrueret i Australien. Tyskland har også sagt nej til at modtage millionordren, som nu er faldet til Kommunekemi i Nyborg.