I folketingets spørgetid onsdag den 20. januar 2021, har venstres Torsten Schack Pedersen (V) stillet et §20-spørgsmål S 702 til ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeri Rasmus Prehn (S)
Venstres fiskeriordfører lagde hårdt og direkte fra land, med henvisning til Statsminister Mette Frederiksen’s tilsagn tilbage i oktober måned 2020 om, at regeringen ikke ville lade fiskeriet stå alene tilbage hvis der ikke kom en aftale forud for Storbritanniens udtræden af EU.
På den baggrund ville Venstre-manden gerne vide om det stadig er regeringens opfattelse, at fiskeriet med en aftale, som koster masser af arbejdspladser hos helt almindelige konsumfiskere, men også for fiskeindustrien på land, må klare sig uden regeringens hjælp ?
Hertil svarer fiskeriministeren at svaret er klart Nej – Regeringen er opmærksomme på at Brexit-aftalens fiskeridel har tydelige og betydelige konsekvenser for dansk fiskeri. Det er bestemt ikke en udfordring fiskeriet skal stå alene med – slet ikke.
Derfor arbejder den socialdemokratiske regering på både en kompensationsløsning samt andre støttetiltag. Regeringen er i den forbindelse ved at gennemgå aftalen i detaljer, for at afdække mulighederne og man har også efterfølgende taget kontakt til fiskerierhvervet, for at drøfte hvilke tiltag der vil være de mest relevante.
Man ønsker fra Regerings side at understøtte fiskeriet og fiskeri-kommunerne. Man vil i den forbindelse aktivere nogle af de beløb der er afsat til at afbøde de værste konsekvenser af Brexit – dvs. at man alene på fiskeriets område står til at modtage 1,8 mia. kroner (red. EU midler – heraf skulle 1,1 mia. kroner gå direkte til fiskeriet). Forslaget skal selvfølgelig forhandles helt færdigt i EU regi, så beløbet kan selvfølgelig ændre sig. Men indtil da, hør man afsøge mulighederne for gode og hensigtsmæssige løsninger for fiskeriet. Der er således et arbejde i gang på mange fronter. Et arbejde der skal sikre at danske fiskeri kommer bedst muligt igennem udfordringerne omkring Brexit. Et arbejde som Regeringen har stort fokus på, for at komme fiskerne bedst muligt til undsætning.
Torsten Schack Pedersen (V) savnede dog i svaret, et løfte fra fiskeriministeren om, at det ikke kun er EU penge der skal redde fiskeriet og følgeindustrien på land. Men også mere konkret, om det løfte som Statsministeren Mette Frederiksen (S) lovede i oktober måned, at regeringen og dermed også danske støttekroner vil blive afsat og brugt, når erhvervet skal undsættes.
Rasmus Prehn henviste til at fiskeriministeriet har lavet et estimat over fiskernes tab, at det kun vil ligge i størrelsesorden 180 mio kroner, når det hele er endeligt og fuldt indfaset – og fiskeriministeren mente derfor at EU’s 1,1 mia. kroner burde række et stykke hen ad vejen. Bliver der behov for yderligere støttekroner, må man tage det op til den tid.
Det vigtigste er at fiskerne bliver kompenseret for det tab de har lidt – Men lad os nu først tale om fordelingen af de 1,1 mia kroner, inden der lægges yderligere til. En fordeling hvor Rasmus Prehn (S) også vil inddrage partierne, også venstre og selvfølgelig Torsten Schack Pedersen i dette arbejde.
Det glæder selvfølgelig Torsten Schack Pedersen at blive indlemmet i disse forhandlinger, men som venstres fiskeriordfører også understreger, så har Venstre i deres oplæg til finanslovforslaget, afsat penge af til yderligere understøttelse af Brexit-konsekvenserne. Der er afsat 750 mio danske kroner – altså penge udover EU-støtten. Det vil Torsten Schack Pedersen også gerne have Rasmus Prehn (S) til at bekræfte, at den socialdemokratiske Regering også vil bidrage med yderligere danske støttekroner. (red. Sådan at forstå, at Regeringslederen Mette Frederiksens ord fra efteråret, ikke bare vil fremstå som tom snak og luftkasteller.)
Samtidig understeges alvoren af, at netop Brexit har en kæmpe geografisk slagside, for både Nord- og Vestjylland rammes dobbelt i den forbindelse. Først af mink-udryddelsen og siden af den økonomiske begmand til fiskerne, som i begge tilfælde også har ramt de jyske kommuner, dobbelt.
Hertil understeger Rasmus Prehn (S), at man godt er klar over skævheden geografisk med kommuner, der først er ramt af minkaflivningerne og sidenhen af Brexit og han gentager igen Statsministerens og eget løfte om, at man gerne vil komme fiskerierhvervet imøde med en kompensation og undsætning i det hele taget.
Hermed afslutter formanden Henrik Dam Kristensen spørgerunden omkring spørgsmål S 702 til fiskeriministeren.