Gentagne advarsler fra ejeren af hjemmesiden www.smaabaadsfiskeri.dk og ejer af FB gruppen med samme navn, Erik Kusk Larsen, der med en imponerende mailkorrespondance i flere år, har forsøgt at råbe vores politikere og organisationsfolk op om problemerne med det stigende antal skarv og sæler, er blevet overhørt. Fakta og beretninger om fugle og pattedyr der ødelægger det kystnære fiskeri samt fritidsfiskeriet i og omkring de danske kyster, er ikke blevet taget alvorligt.
Ingen eller som i meget få politikere og organisationsfolk der dagligt sidder og beskæftiger sig med vores fritidsaktiviteter, som lyst- og fritidsfiskere, rundt Danmarks kyster samt flere miljøorganisationer og turismeerhverv, der også har fået forlagt problemet med sæl og skarv, har ikke fundet det ulejligheden værd at reagere. Langt de fleste reagerer end ikke på advarslen fra Erik Kusk Larsen, om det kystnære fiskeries helt store presfaktorer, som er truslen fra de forslugne sæler og skarv.
Sæler og skarv der flittigt æder sig igennem ikke bare i hundrede-tusindevis nej, men i millionvis, ja måske nærmere en milliard af småfisk og yngel, der sættes til livs her. Det sker i så store mængder, at selv de danske erhvervs-fiskeres landinger af deres kvoterende fiskearter, bliver helt misundelige over de mængder vores konkurrenter inden for fiskeriet, som skarv og sæler, indtager dagligt.
Selv advarsler om en potentiel trussel om en spredning af paracitter i vores badevand, hvor det første tilfælde af sæl-orm i badegæster er påvist, har heller ikke afstedkommet nogen videre reaktion. Selv efter kontakt til flere turist-erhverv i Danmark har reaktionen de fleste gange blot været, »Du kan have ret i at det kan have en betydning for turisterhvervet, men vi arbejder ikke med hverken regulering af skarv og sæler – så det ansvar ligger andre stedet end hos os..« I turisterhvervets afvisning af at dette vedrører dem direkte, ligger der alligevel en anerkendelse af problemets størrelse og hvor negativt det potentielt kan blive for turisme-erhvervet herhjemme. Men derfra til at gøre en ekstra indsats og skabe opmærksomhed om problemet, som interesse-organisation overfor politikerne, ligger dem åbenbart MEGET fjernt.
Men både sæler og skarver har en betydelig indflydelse på Danmarks turisme, især når det kommer til fisketurisme og badegæsterne. Disse fugle og pattedyr påvirker både oplevelsen af at fiske og den generelle fornøjelse ved at svømme rundt i de danske farvande.
Her er en analyse af problemstillingerne:
Fisketurisme og påvirkning fra sæler og skarver:
Sæler og skarver er rovdyr, der lever af fisk, og deres tilstedeværelse har en direkte indvirkning på fisketurismen. Fiskere oplever ofte, at sæler stjæler deres fangster, hvilket både reducerer udbyttet og som negativt påvirker lyst- og fritids-fiskernes interesse i at komme tilbage. Skarver, der også spiser store mængder fisk, kan skabe ubalance i økosystemet og påvirke bestanden af fiskearter, som fiske-turisterne ellers selv er meget interesseret i at fange.
Sundhedsrisici for badegæster:
Sæler kan være bærere af parasitter, såsom torskelever-orm, der kan inficere fisk. Når badegæster svømmer i farvande, hvor sæler især opholder sig, øges risikoen for eksponering for disse parasitter. Det kan potentielt påvirke badegæsternes sundhed og skabe frygt for at svømme i havet. At få sådan en parasit ind i kroppen, kan være endda MEGET smertefuldt.
Forurening og lugtgener fra skarvkolonier:
Skarver er kendt for at danne store kolonier, hvor de yngler. Disse kolonier kan være fyldt med affald, ekskrementer og fiskerester, hvilket kan skabe en yderst ubehagelig lugt og en visuel forurening og synlig død vegetation, samt et samlet indtryk af et for de fleste, et »råddent« område. Dette kan forstyrre oplevelsen for både lokale og turister, der søger at nyde livet og den varme sommer i kystområderne.
Konflikter mellem naturbevaring og turisme:
Der opstår ofte spændinger mellem ønsket om at bevare dyrelivet og tiltrække turister. Men da sæler og skarver er en naturlig del af Danmarks økosystem, er der behov for at finde en mere ligelig balance mellem beskyttelse af skarv og sæl samt imødekommelse af turisternes behov. Overbeskyttelse eller udfordrende samspil kan potentielt skade både turist-branchen og bestandene af fugle og pattedyr.
For at håndtere disse problemstillinger er der behov for en omhyggelig tilgang, der tager højde for både bevarelse af dyrelivet og turismens bæredygtighed. Dette kan indebære overvågning af dyrebestande, men også en helt nødvendig og kraftig regulering af disse. Man kan jo også se dem som en resurse, Bla som en lækker sæl-bøf m.m.
Men selvfølgelig også en øget bevidsthed blandt turister og lokalbefolkningen om vigtigheden af at opretholde et balanceret og bæredygtigt økosystem. En ureguleret skarv-bestand samt Sæl-bestand, hvor der ingen maksimal grænse er for hvor store bestanden må blive, er meget uheldigt. Specielt set i det store sammenhængene økosystem, hvor balancen i det komplete miljø i naturen mellem alle levende organismer og ikke levende elementer, er altafgørende for en biodiversitet i trivsel og dermed også et vigtigt element i en sammenhængende hav-natur, som også turisterne elsker.