Og netop stenbiderrogn var i centrum for EUC Nord, der med Gastronomi og Serviceafdelingen, på den fagtekniske skole EUC Nord, havde inviteret lokale restauratører og kokke på smagsprøver og inspiration i den Nordjyske skoles restaurant.
NordjyskeMedia skriver om arrangementet på EUC Nord skolen i Hjørring, at Fagretningen Gastronomi og Service, hvert år har sat sig for, at slå et slag for én af de mest populære og lækreste forårsbebudere der fiskes langs vores kyster, nemlig Stenbiderrognen fra kulsoen.
Nordens kaviar
Til den nordjyske netavis siger uddannelseschef Dennis Kindberg, »Vi vil meget gerne gøre opmærksom på den lækre forårsbebuder, og desuden vil vi gerne fortælle, at vi nu får kokkeuddannelsen til Hjørring fra august. Det glæder vi os til, for vi kan høre, at arbejdsgiverne heroppe nærmest skriger på uddannede kokke«.
Flere af de indbudte profesionelle kokke udtrykte stor tilfredshed med arrangementet og var meget imponerede over resultatet, som eleverne på skolen sammen med underviseren Gitte Falk havde sammensat og kokkereret i dagens anledning. Der blev på dagen præsentere mere end et dusin fiskespecialiteter med kulsø-rogn som hovedingrediens.
Stenbider tilhører arten panserkindede fisk. Der findes ca. 1200 arter i både salt- og ferskvand, hvoraf de mest kendte er rødfisk, dragefisk, stenfisk, knurhaner, ulke m.m. Den klumpede fisk kommer til de danske farvande i det tidlige forår for at gyde. Hunnen der også populært kaldes kvabso, kulso eller maggeso er mørk grønlig og hanen der er mere farvestrålende er modsat rødbrun.