UV-lys mod lakse-lus aflyst, for laksene blev solskoldet

UV-lys mod lakse-lus aflyst, for laksene blev solskoldet

Lakse-lus er et kæmpeproblem for opdrætsbranchen i Norge og hvert år forskes der intensivt i bekæmpelse af dette parasitproblem, der i flere år er blevet forsøgt bekæmpet, med større og mindre succes. Forskere har fornyligt også forsøgt sig med kortbølget ultraviolet stråling (UVS) i forsøget på at komme lusene til livs.

Solskoldet laks fra Melbourn Universitet

En idé, som opdrætsbranchen sammen med det norske Havforsknings-institut også har været omkring. Men stik imod alle forventninger, blev laksene både solbrændte og solskoldet ovenpå den ultraviolette lysbehandling. Så istedet for at fjerne problemet med lakselus, tilføjede man istedet et andet problem. Solskoldning, hvilket heller ikke var hensigtsmæssigt.

I første omgang gik forsøgene over al forventning. Udviklingen af lakselus-larverne, der normalt har otte livsfaser, blev ødelagt af det ultraviolette lys. Strålerne stoppede udviklingen og de æg der udklækkede til nauplius-larver, udviklede sig ikke og døde kort efter. Forskerne mente at UVC-lyset havde skadet DNA’et i hvert enkelt æg, så larven ikke overlevede udklækningen. En udvikling der var gunstig for laksene, for lakselusene blev hindret i at udvikle sig fra et stadie, hvor de efterfølgende kunne sætte sig på laksen.

Men trods forskernes adskillige forsøg på at finde ud af, hvilken lysstyrke der var nødvendig for at stoppe udviklingen af ​​lakselus, måtte man til sidst stoppe forsøget, for det ultraviolette lys beskadigede både laksens hud og øjne.

Du kan læse hele artiklen her på Havforskningsinstituttet side (Norsk)