Fiskeriet tager dermed et stort grønt skridt fremad med metanol som nyt brændstof, når danske fiskekuttere i et nyt udviklingsprojekt, støttet af EU og Fiskeristyrelsen med 10,1 mio. kr., skal undersøge om metanol kan være en CO2-neutral løsning for fiskeriet.
Projektet, »Metanol i Fiskeriet«, ledes af lektor Jens Brus Vestergaard fra Aarhus Universitet. Målet er at finde ud af, om fiskeriet kan reducere sin klimaaftryk betydeligt ved at skifte til metanol som brændstof.
»Fiskeriet er under pres fra den grønne omstilling, og branchen har allerede taget skridt for at reducere CO2-udledninger. Næste skridt er at kigge på motorer og brændstof, og her ser vi metanol som en stor mulighed,« siger Jens Brusgaard Vestergaard.
Tiden er Inde
Skibsfarten satser på metanol, hvilket skaber en infrastruktur for grøn metanol, der kan sikre en stabil og prisvenlig forsyning. Derfor er det vigtigt nu at vise, at eksisterende fiskefartøjer kan ombygges til CO2-neutral drift på metanol.
Fra næste år står fiskeriet over for store CO2-afgifter på grund af en skattereform fra 2022. Det kan betyde afgifter på op mod 900 mio. kr. fra 2025 til 2030, ifølge Danmarks Pelagiske Producentorganisation. Derfor er det vigtigt hurtigt at udvikle alternativer til diesel.
Pilotprojektet vil blive afprøvet på fiskefartøjet M/S Limfjorden, som repræsenterer størstedelen af den danske fiskerflåde. Skibet vil blive ombygget til ren metanoldrift, og projektet vil også undersøge tilgængeligheden og prisen på grøn metanol, rentabiliteten af ombygningen, samt emissioner og den samlede CO2-effekt.
Projektet inkluderer partnere som Aquamind, OSK Design, OK Energy Solutions, Foreningen Muslingeerhvervet, Hanstholm Fiskeriforening, Danske Maritime og Aarhus Universitet. Med EU-midler fra Den Europæiske Hav-, Fiskeri- og Akvakulturfond og støtte fra Fiskeristyrelsen, har projektet fået en samlet støtte på 10,1 mio. kr.
Med disse initiativer sigter fiskeriet mod en mere bæredygtig og miljøvenlig fremtid, der kan bidrage til både klimaindsatsen og den økonomiske levedygtighed i branchen.