For fiskene er ved at blive kvalt efter ilt-svindets udbredelse og intensitet er steget og væsentligt øget i løbet af seneste rapporterings-periode, der løb fra den 25. august til og med den 22. september.
Det skriver Aarhus Universitets Nationale Center for Miljø og Energi.
Heldigvis har kraftig vind i første halvdel af september bevirket, at ilt-forholdene er blevet forbedret nogen steder i de lavvandede områder. Men i de områder med dybere vand, er der desværre sket en forværring af ilt-forholdene.
Tiltagende vind kombineret med forhøjet vandstand i nogle områder og et skift i vindretning medførte en del bevægelse af vandmasserne, som påvirkede ilt- koncentrationen og iltens fordeling i vandsøjlen.
De hårdest ramte iltsvindsområder var:
- Mariager Fjord
- Haderslev Fjord
- det nordlige Bælthav
- det sydlige Lillebælt
- de sydøstjyske fjorde
- Det Sydfynske Øhav
- Femern Bælt
- Mecklenburg Bugt
- Desuden var der udbredte områder med moderat iltsvind og lavt iltindhold. Adskillige steder blev der registreret iltfrie forhold i bundvandet og frigivelse af giftig svovlbrinte.
Ilt-svindssituationen i september var kritisk for havmiljøet i de mest berørte farvande, hvor en markant del af arealet og vandsøjlen var påvirket af overvejende kraftigt iltsvind.
Det samlede areal med ilt-svind i september var noget større end august i år og september sidste år. Ilt-svindets udbredelse i
september 2022 var den sjette største siden 2002, det hidtil værste iltsvind, og er siden 2008 kun overgået af udbredelsen i 2016 og 2020.
Det samlede areal berørt af iltsvind i de indre danske farvande er steget signifikant siden 2010, slutter DCE i sin iltsvinds-beretning for september.