De svenske fiskerfamilier Ryberg og Johansson, der står bag rederierne Themis Fiskeri A/S og Astrid Fiskeri A/S, begge registret i Skagen, har rundet milliarden i kvoterettigheder og det ene selskab står overfor et kommende generationsskifte.
Det skriver Nordjyske.dk
Rederierne betalte 1,7 milliarder kroner for Henning Kjeldsens fiskerettigheder, der blev sat til salg og de bestyrkede dermed deres magtposition i dansk fiskeri.
De svenske familier har i årtier bedrevet fiskeri i Danmark og de sidder, med det sidste kvoteindkøb, i dag på en betydelig del af de salgbare danske fiskekvoter.
Bag Themis Fiskeri A/S står familien Ryberg, der er bosat i den svenske skærgård, på øen Rörö. Familien, hvis tilknytning til Danmark rækker flere hundrede år tilbage, fik registreret Themis Fiskeri A/S tilbage i 2011. De lander deres fisk i både Skagen og Thyborøn.
Themis Fiskeri A/S har i årevis tjent gode penge på at fange og sælge store mængder brisling, tobis, sild og makrel. Det sker fra adskillige topmoderne trawlere.
I det sidste regnskab, har Themis Fiskeri A/S opgjort deres fiskerirettigheder til en værdi over én milliard kroner og overskuddet før skat lød på 103 millioner kroner, skriver Nordjyske.dk.
Familien Johansson stammer ligeledes fra skærgårds-øen Rörö i Sverige, og har siden 1950’erne fisket i de danske farvande. Det sker via selskabet Astrid Fiskeri A/S, som er indregistreret i Danmark med hovedsæde i Skagen. Fiskeriet her er også en indbringende forretning, for over en 10-årig periode har Astrid Fiskeri A/S samlet tjent lidt over 850 millioner kroner. Det viser en gennemgang af rederiets regnskaber, skriver Nordjyske.dk og tilføjer, at ved udgangen af 2021 havde Astrid Fiskeri fiskekvoter til en værdi af knap 600 millioner kroner. Men det var før rederiet købte kvoter for i omegnen af 500 millioner kroner fra Henning Kjeldsen. Brødrene Thomas og Börje Johansson har tre sønner: Kristian, Johannes og Daniel, der alle tog skippereksamen fra Skagen Skipperskole og nu er en fast bestanddel af familierederiet. De køres nu i stilling til at overtage fiske-imperiumet Astrid Fiskeri A/S.
Det er de to brødre Thomas og Börje Johansson, som ejer Astrid Fiskeri A/S, der sidder på omtrent hver tiende danske fiskekvote. Rederiet fisker primært sild og makrel, der ender som f.eks. marinerede sild og makrelfilet på dåse, men også tobis, brisling, blåhvilling og sperling, der bruges til fiskemel og fiskeolie.
Svenskerne fylder i dansk fiskeri
I fiskeribranchen skeler de fleste ikke til, om familierne på papiret er svensk eller dansk. For den er med til at fastholde og skabe arbejdspladser, lyder det, og familierne, som er af den diskrete type, der holder sig udenfor offentlighedens søgelys, har økonomisk været med til at støtte op om flere forskellige projekter.
Men det vil nok komme som en overraskelse for mange, at den typiske danske fiskekvote-ejer faktisk er en svensker. Ifølge Fiskeristyrelsen er der nu flere svenskere end danskere blandt ejerne af salgbare danske fiskekvoter.
Men det skal tilføjes, at selvom de fleste fiskekvoter er på svenske hænder, så er der krav om, at ejerne skal have dansk fiskelicens som erhvervsfisker og samtidig være registreret i Danmark med dansk adresse og ligeså vigtigt, så skal der betales dansk skat af indtægterne fra de danske kvoter.