Stenrev, har udover at være en beskyttelse i sig selv overfor fisk og krabber, så har de også et andet og en hidtil overset egenskab, for fisk sparer også på energien, når de skjuler sig ved stenrev, det viser ny dansk forskning og undersøgelse på området.
Når fisk har mulighed for at skjule sig ved stenrev, sparer de simpelthen på energien. Dermed kan fiskene bruge mere energi på at vokse og koncentrerer sig om yngelen.
Det er forskere fra DTU Aqua, der i en undersøgelse har fundet at torsk sparer omkring 20 procent af deres energi, når de opholder og skjuler sig i et stenrev, sammenlignet med fisk der opholder sig på ren sandbund, uden beskyttende sten og tang. resultaterne er offentliggjort i det videnskabelige tidsskift, Marine Ecology Progress Series.
Den lidt overraskende slutning, har vist sig i en undersøgelse foretaget i et laboratorium. Her havde forskerne målt energiforbruget på torsk;
- placeret i en tank med et simuleret stenrev
- placeret i en tank med en simuleret sandbund.
Derefter kunne forskerne fra DTU sammenligne fiskenes energiforbrug ved både et stenrev og på sandbund. Det viste sig hurtigt, at torsk ved sterev brugte langt mindre energi, end fisk, der opholdt sig på bar sandbund.
Adina Schwartzbach, der for nyligt har afsluttet sit speciale på DTU Aqua siger om undersøgelsen. »Det svarer lidt til at spare på energien i et hus. Pengene man sparer, kan man bruge til andre formål. På samme måde kan torsk bruge den sparede energi til andre formål. Torsken kan for eksempel bruge energien på at vokse sig større eller får flere afkom«.
Torsk stortrives på stenede rev ved Læsø
Forskere fra DTU Aqua har arbejdet med at restaurere stenrev i flere projekter. Efter restaurering af et stenrev ved Læsø har det vist sig, at de nye rev fungerer langt bedre, som et ekstraordinært godt leve- og skjulested for torsk. Her har de rige muligheder for både at gemme sig og søge føde. Men deres ophold i og omkring stenrevet, bliver også mange gange forlænget, da torsken tilsyneladende stortrives på revene. Samme forhold gør sig gældende ved et stenrev ved Sønderborg.
Resultaterne fra undersøgelsen bekræfter, at stenrev i torskens opholdsområde betyder, at torsken vokser bedre og sikre samtidig en større reproduktion af nye torsk, da de sparer energi og har dermed mulighed for istedet at bruge energien på at vokse og få flere afkom.
Konklussionen er at nye stenrev er godt for torsken. Forhold som man ikke tidligere har taget højde for, man har istedet opfisket stenrev i over 100 år i Danmark. Stenene blev brugt til moler og andet byggeri ved kysten. Det betyder, at der nu kun er ganske få stenrev tilbage i de danske farvande. Det er svært at afgøre, hvad fortidens fjernelse af stenrev har betydet for fiskebestandene. Men undersøgelser tyder på, at bevaring og restaurering af stenrev kan gavne mange fiskearter. Det er endnu usikkert, i hvilken grad det omkringliggende fiskeri har nytte af den positive effekt, som rev har på torsk. Men der er planer om, at fremtidige undersøgelser kan kigge nærmere på det spørgsmål. Det er ligeledes planen at undersøge, om muslingerev også påvirker en række fiskearter positivt, skriver DTU videre i artiklen.
Læs den videnskabelige artikel i Marine Ecology Progress Series (MEPS) (engelsk)