Toppen af dansk gastronomi fik smag for Thy
Thisted Kommunes borgmester Ulla Vestergaard og formand for Hanstholm Fiskeriforening Jan Hansen overrakte prisen til vinderen i kategorien Hav.

Toppen af dansk gastronomi fik smag for Thy

Søndag aften fik 350 gæster fra toppen af dansk gastronomi smag for Thy ved prisfesten under Danske Madanmelderes kokkekonkurrence »Årets Ret« – gastronomiens oscaruddeling.

15 fødevarevirksomheder med rødder i Thy stod nemlig for at levere alle råvarerne til gallamiddagen, som fandt sted på Hotel & Restaurantskolen i Valby.

Hele dagen søndag stod landets førende kokke og restauranter bøjet over gryder og pander på Israels Plads i København og dystede i at lave »Årets Ret« i kategorierne »Hav«, »Land«, »Sødt« og »Ost«. Årets Ret-konkurrencen arrangeres hvert år af Danske Madanmeldere og går ud på, at de nominerede skal genskabe nogle af de retter, som madmelderne har smagt rundt om på restauranterne i årets løb.

Årets Ret har fundet sted siden 2000, og i år sluttede eventen med en stærk smag af Thy. Ved søndag aftens prisfest og gallamiddag på Hotel & Restaurantskolen, kom al mad og drikke nemlig fra Thy.

Under prisfesten præsenterede en kort film gæsterne for råvarerne og deres vej fra »jord til bord«, og Thisted Kommunes borgmester, Ulla Vestergaard, og formand for Hanstholm Fiskeriforening, Jan Hansen, indtog scenen for at overrække prisen til vinderen i kategorien »Hav«.

»Den rå og smukke natur i Thy gør vores råvarer til noget særligt og af en meget høj kvalitet. Har man gået en tur i klitter og skove langs vores kyster, vil man ofte kunne genkalde sig oplevelsen gennem smagen og duften af råvarerne fra Thy. Det er autentiske story telling om vores unikke natur, og jeg er mega stolt over, at vores virksomheder har fundet sammen om at vise det her til landets bedste kokke ved Årets Ret,« sagde Ulla Vestergaard i sin tale til gallagæsterne.

Taknemmelig over at komme fra Thy
Udenfor festsalen blev gæsterne modtaget i et Thy-område med øl- og saftbar samt snacks fra Thy midt mellem fiskekasser og fiskenet, så man følt sig henført til Hanstholm. På hver kuvert ved gallamiddagen lå en lille bog med billeder og små historier om hver af de Thy’ske fødevarevirksomheder. Fødevareminister Mogens Jensen og erhvervsminister Simon Kollerup deltog også i prisfesten, og de to ministre gav med kærlig glimt i øjet og til stor morskab gæsterne et par eksempler på den århundrede gamle Thy-Mors fejde.

»Noget af det bedste ved Thy er den flotte udsigt til Mors,« lød det fra Mogens Jensen, som selv stammer fra Mors.

Og Simon Kollerup fra Thy replicerede i sin tale: »Vi går ikke og praler med, at vi er fra Thy, vi er bare så taknemmelige over det.«

Hele arrangementet blev en succes, da følgende leverede råvarerne:

  • Hansholm Fisk og Skalddyr
  • Mondomar
  • Pandalus
  • Scanfish
  • Vilsund Blue
  • Thy Økobær
  • Frilandsgrønt
  • Elmelund
  • Gyrup
  • Vibens Fryd
  • Vestre Krogsgaard
  • Galgebakkens Hjortefarm
  • Thisted Bryghus
  • Bakkedal
  • Thise Mejeri

Derudover sponsorerede følgende det fælles fremstød for Thy:

  • Hanstholm Fiskeriforening
  • Danmarks Fiskeriforening
  • Hanstholm Havn
  • Hanstholm Fiskeauktion
  • Hanstholm Fiskeeksportørforening
  • Thisted Kommune
  • FLAG Thy-Mors det fælles Thy-fremstød
  • mens Thy Erhvervsforum stod for organiseringen.

 

Skriv et svar