Den opfattelse har flere industri-fiskere og der breder sig en harme ovenpå de seneste døgns imponerende tobis-fangster. Forståligheden for den biologiske rådgivning fra ICES (Det internationale havundersøgelsesråd) kan efterhånden ligge på et meget lille sted. For rådgivningen tager ikke højde for fiskernes erfaring, den tæller overhovedet ikke med når kvoterne endeligt skal fastsættes.
Derfor syntes forskellen mellem biologernes og fiskernes opfattelse af virkeligheden kæmpestor, da mængden af den lille proteinfisk i øjeblikket fanges i så store mængder, at kvoterådet for tobis virker latterligt lille.
Undren bliver til måben
Når 10 mindre industrifartøjer på under 24 timer, kan fylde fartøjerne til bristepunktet med tobis, så undre mange sig over biologerne, der netop til denne sæson har fortalt der ingen tobis er. Samtidig fortsætter de mindre tobis-fartøjer med at fylde bådene op med få slæb og vende sprængfyldte hjem igen.
Den samlede danske fiskekvote på tobis i 2019, i EU-farvande i Nordsøen, Skagerrak og Kattegat, er anbefalet til 126.432 tons. Sidste år landede danske fiskere omkring 200.000 tons tobis og i 2017 godt 400.000 tons tobis. Anbefalingerne dækker over så store udsving, at det nærmest er umuligt at planlægge for fremtiden og samtidig investere fornuftigt i industri-fiskeriet.
Nedgang i den anbefalede mængde rammer fiskeindustrien hårdt
Forekomsten af tobis varierer naturligt fra år til år, men har historisk ligget på betydeligt højere niveauer, og tobis er uden sammenligning den vigtigste fiskebestand for de danske producenter af fiskemel og fiskeolie.
Denne forarbejdningsindustri af fiskemel og fiskeolie er derfor stærkt bekymret over, at rådgivningen igen i år har lagt op til et reduceret fiskeri af tobis, som bringer den forventede tilgang af råvarer til de danske fabrikker ned på et et absolut minimum og ned på et alt for lavt niveau.
At den begrænsede tobiskvote så dertil og næsten udelukkende kan fiskes i område 1r, som primært er britisk farvand, gør ikke situationen bedre, set i lyset af det forestående Brexit, der med et »no deal« kan betyde udelukkelse fra britiske farvande.
Udsigterne for 2019 ser derfor meget svære og umulige ud for forarbejdningsindustrien, som med en produktion af fiskemel og fiskeolie til en gennemsnitlig årlig eksportværdi på ca. 3,5 mia. kr. opretholder mange vigtige arbejdspladser i Nord- og Vestjylland og som samtidig bidrager væsentligt til de danske eksportindtægter.
Måske skulle man, som foreslået af Marine Ingredients Denmark, løbende foretage en overvågning af tobisfiskeriet, således højere fangstrater af 1-årige tobis og en større gennemsnitsvægt end forventet, kan åbne op for en endnu højere kvote – fuldstændigt som vi har set det i Norge. Der her senest i midten af maj måned mere end fordoblede deres kvotemål for tobis, og løftede det med 70.000 tons ekstra.