At Storbritannien ensidigt har lukket for tobis-fiskeri i britisk farvand er ikke alene at røve fiskere fra EU og Danmark for fiskerimuligheder. Det er også i strid med de grundlæggende forpligtelser, som er nedfældet den aftale, som Storbritannien indgik med EU i kølvandet på Brexit.
Nogenlunde sådan lyder beskeden fra Virginijus Sinkevičius, EU-kommisær med ansvar for fiskeri.
Udmeldingen kommer i forbindelse med, at EU-kommissionen i dag anmodet Storbritannien om drøftelser om det tobis-forbud, som briterne indførte tidligere på året. For EU er det nemlig magtpåliggende at løse tvisten, som især har ramt danske fiskere hårdt.
Fiskere har mistet fiskerimuligheder
Kommissæren peger på, at der længe før briternes forbud var aftalt, at fiskeriet efter tobis skulle finde sted med fundament i de anbefalinger, som havforskere leverede.
– Det Forenede Kongeriges permanente lukning af tobisfiskeriet fratager EU-fartøjer fiskerimuligheder, og påvirker desuden de grundlæggende forpligtelser i handels- og samarbejdsaftalen mellem EU og Storbritannien, siger Virginijus Sinkevičius.
Storbritannien indførte tobis-forbudet med henvisning til, at de ville beskytte visse havfugle og deres fødegrundlag.
Tobis-fiskeri er bæredygtigt
Men Virginijus Sinkevičius slår fast, at sunde tobisbestande ikke kun er afgørende for den delikate balance i marine økosystemer, men også for fiskernes levebrød.
Han henviser til, at der allerede er foranstaltninger i kraft for et bæredygtigt fiskeri efter tobis, idet de tilladte fangstmængder er fastsat efter havforskernes anbefalinger.
Dette burde også være tilstrækkeligt til at beskytte havfugles fødegrundlag, vurderer kommissæren.
– EU er forpligtet til at sikre, at Handels- og samarbejdsaftalen mellem EU og Storbritannien implementeres korrekt, og at principperne og forpligtelserne heri overholdes af begge parter. Jeg håber virkelig, at vores konsultationer vil resultere i en gensidigt acceptabel løsning, lyder det fra Virginijus Sinkevičius.