To Islandske trawlere havde stabelafløb på kinesisk værft

Haunghai Shipbuilding Co.Ltd, et værft beliggende i den østlige Shandong-provins, ud til det gule hav i Kina, har netop færdigbygget skrogene til to islandske trawlere, Breki VE og Páll Pálsson Is.

Det er det islandske selskab Hraðfrystihúsið-Gunnvör hf (HG) der har bestilt trawlerne.

De to konstruktioner er fuldstændig ens og er da også bygget parallelt på det kinesiske værft. De nye skibe er 50,7 meter lange og 12,8 meter bredde.

På grund af det innovative islandske design af skroget og monteringen af en større skrue, har hver trawler omkring 60% større fiskerikapacitet, men skønnes stadig at have det samme forbrug af brændstof, som de skibe de skal afløse. Desuden er fartøjerne udstyret med hele tre power-spil og kan derfor føre to trawl samtidigt. Fartøjerne forventes til Island i starten af sommeren 2016.

Direktør for HG (Hraðfrystihúsið-Gunnvör hf) Einar Valur Kristjánsson, siger i en kommentar til investeringen, at det bliver en stor forandring med indførelsen af R03;R03;de nye fartøjer, og fortsætter videre at den første udskiftning vil blive selskabets gamle trawler Páll Pálsson, som skal afløses. Det første skib Páll Pálsson, opkaldt efter firmaets stifter, blev bygget i Japan for Hraðfrystihúsið i Hnífsdalur og kom til landet i 1973. Dette skib sendes nu på pension efter 43 års tro tjeneste.

Stabelafløbningen giver anledning til at holde en dobbelt fest, fortæller direktøren. Da selskabet udover at modtage sin nybygning, også kan fejre det 75 års jubilæum, som selskabet rundede i janaur måned i år.