Kosten er en vigtig del af menneskers velbefindende og fortsatte gode helbred. Ny forskning, offentliggjort i Journal of Epidemiology & Community Health underbygger også nødvendigheden af en varieret og alsidig kost, rig på både frugt, grøntsager, fuldkorn og fisk. Og specielt for fiskens vedkommende, har den vist sig at være yderest effektiv mod depression.
Fisk mindsker risikoen for depression. For mænd, vil en kost godt varieret med fisk reducerer tilbøjeligheden for depression med helt op til 20 procent og for kvinders vedkommende, et fald på omkring 16 procent.
Der er dog fortsat behov for at få dette yderligere afdækket. Forskerne fastslår at omega 3-fedtsyrer, som findes i fisk, kan ændre mikrostrukturen af menneskets hjernemembraner og ændre aktiviteten af neurotransmittere, dopamin og serotonin, som begge menes at være medvirkende i ved en depression. Proteiner, vitaminer og mineraler, der i rigt mål findes i fisk, har i undersøgelsen vist sig at afhjælpe og afværge en kommende depression, når kosten ændres til et stort indtag af fisk.
Men det er kun de Europæiske studier der bakker op om dette og bekræfter sammenhængen mellem et højt fiskeindtag og en lavere risiko for depression.
Undersøgelsen har kigget på alle relevante undersøgelser over emnet, fra hele verden i perioden mellem 2001 og 2014, hvor forbruget og indtaget af fisk, omhandler hvilken indflydelse det har på en kommende depression. Resultaterne er baseret på 16 artikler, der omfattede 26 studier og involverede flere end 150.000 personer, men som ikke udtrykkeligt definerer, hvor meget fisk man bør spises ugentligt for at afværge en egentlig depression. Det må yderligere forskning i fremtiden klarlægge.