Den 19 meter lange og nye krabbebåd fra 2019, UL 30 »Amberlisa« fra Lochinver i Skotland, har de sidste fire måneder ligget på et skibsværft i Donegal i Irland og har først i sidste uge startede fiskeriet op efter krabber igen.
I sidste uge ankom den skotske fiskerfamilie McNeil’s krabbebåd således til fiskepladsen ca. 45 sømil vest for Hvide Sande, fortæller skipper ombord Anthony O´Donnell, hvor den 5 mands store besætning, efter at have vendt ca. 3000 krabbetejner, kunne sejle til Hvide Sande med 12 tons store taskekrabber.
Siden kl. 6.30 i morges har mandskabet ombord været travlt beskæftiget med at losse de mange krabber over på en hollandsk sættevogn fra Xie Foods BV i Franeker i Holland. Chaufføren her kunne i dag omkring middagstid, lukke sættevognen af og stige ombord til en kørsel på sammenlagt ni timer, inden lasten af krabber fordeles ved Ixe Foods BV i Holland. Hannerne bliver sendt videre til Storbritannien og hunnerne bliver omfordelt til Kina, har chaufføren forklaret til FiskerForum.dk
Det kunne være bedre
Skipper Anthony O`Donnell er kun moderat tilfreds med landingen, der var resultatet af et ca. 4 til 5 dages fiskeri, ca. 6 timers sejlads stik Vest for Hvide Sande. Til FiskerForum.dk uddyber han det med, at når de har ca. 3.000 tejner stående i området forventes det, når vejret og vandet bliver en smule varmere, at man kan holde ca. 2 ture om ugen, med ca. 15 tons krabber pr. landing. Det er forventningerne, men de har haft dét uheld, at ca. 400 tejner er forsvundet fra området, mens de har ligget på værft. Hvilket er forklaringen på fangsterne endnu ikke har nået det forventede niveau.
Anthony O`Donnell fortæller videre, at de er i sæson nu og at man de næste par måneder, afhængigt af fiskeriet, vil fortsætte fiskeriet efter krabber ud for den jyske vestkyst. Skipperen har observeret yderligere tre krabbefartøjer i området fra Irland, der fisker lidt sydligere end »Amberlisa« og 5 britiske krabbebåde der tilsvarende også fisker langs den jyske vestkyst. Fiskeriet fortsætter indtil omkring september måned, understreger skipperen, hvor det derefter er afgørende om hvor længe fangsterne har den fornødne størrelse , inden man trækker tejnerne op igen og søger nye fangstområder.
På spørgsmålet til skipper fra FiskerForum.dk, hvorfor man har taget den lange vej til farvandet ud for Danmark, for at fange krabberne, er forklaringen fra Anthony O´Donnell, at det traditionelle fiskeri omkring de britiske øer ikke længere er som det var tidligere, ligeledes er der blevet langt flere om buddet. Så flere har som ham, søgt nye områder i jagten på krabberne.
Allerede her til eftermiddag, når skibet er klargjort, vasket og man har fået provianteret ombord, så sættes kurs og fart atter fiskefeltet vest for Hvide Sande, til endnu flere taskekrabber, som fortsat er i høj kurs på eksportmarkederne.