Skilsmisseaftalen med UK har ingen bagstopper for fiskeriet

Skilsmisseaftalen med UK har ingen bagstopper for fiskeriet

Det er en dårlig Brexit-aftale for fiskeriet, og selvom briterne i de næste par år frem til 1. januar 2021, overholder den foreløbige skilsmisseaftale, er fiskeriet ikke omfattet af nødplanens bagstopper og derfor kan dansk fiskeri pludseligt se sig udelukket fra britisk farvand fra den 1. januar 2021.

Det er faldet EU´s otte fiskerilande for brystet, at fiskeriet ingen garantier har efter januar 2021 og de er kun blevet bestyrket af den britiske Premierminister Theresa May udtalelser, der i flere omgange mere end antyder, at briternes exit er et brud med EU´s fælles fiskeripolitik og dermed også et endeligt for den fælles EU adgang til britisk farvand.

Det er derfor helt afgørende for Danmark, at EU-kredsen står sammen og holder sig til teksten i udtrædelses-aftalen, hvori det er en fælles hensigt, at EU og briterne inden den 1. juli 2020 også indgår en aftale for fiskeriet.

Skeptikerne står dog i kø med deres bekymringer og specielt Danmarks Fiskeriforening PO mener, at det bliver en særdeles hård nød at knække, da briterne har mindst af miste, da EU-landenes fiskeri i britisk farvand i dag er betydeligt større end briternes marginale fiskeri er i de Europæisk farvande.

Den danske Fiskeriminister Eva Kjer Hansen (V) er dog klar til at forsvare de danske holdninger og vil gøre alt for at fiskeriet kommer med i den endelige aftale-tekst.

Men i første omgang er det i dansk interesse, at der nu ligger en færdig skilsmisseaftale mellem parterne og situationen ændre sig først, hvis briterne alligevel stemmer Brexit-aftalen ned og dermed runder 29. marts 2019 med et »No-deal« scenarie. Så kan de udelukke danske og andre fiskere allerede dagen efter og efterfølgende selv råde over »eget fiske-vand«.

Så det er helt klart i de danske fiskere og i fiskebranchens interesse, at Brexit-aftalen både kommer helskindet igennem det britiske parlament, men også at EU landene stemmer den hjem inden skæringsdatoen næste år til marts.

Kilde: Fødevarewatch FiskerForum.dk