Det er fiskeskipper Henrik Bechmann fra Nexø, der med trawleren R 218 Judith Bechmann, søndag aften fik en sennepsbombe fra anden verdenskrig i trawlet.
Specielt fiskere fra Bornholm har en vis viden om håndtering af bomber fra krigens tid, da det ikke så sjældent igen sker, at bådene får bomber i trawlet ved fiskeri i Østersøen.
I de senere år er det oftest rustne rester af sennepsgasgranater og -bomber der slæbes ind, men trods dette, skal myndighederne informeres om fangsten, så der kan tages vare om dette hurtigst muligt.
Skipper Henrik Bechmann har da også overholdt sin meldepligt og meddelt »fangsten« til Søværnets Operative Kommando i Aarhus. Herfra sendte man straks et hold minører afsted til trawleren og fik bomben sikkert dumpet i det dertil indrettet og markeret dumpingsområde i Østersøen. Et område alle fiskere ved man ikke må fiske i.
Samtidig med dette foregår, går der melding til fiskerikontrollen, der ligeledes indfinder sig om bord, og tager afgørelse om hvad der videre skal ske med fangsten og lasten. Fangsten på 7,5 tons fisk blev konfiskeret og lasten blev efterfølgende renses, men værst af alt, så er der pludseligt stillet tvivl om, hvorvidt Nexø skipperen kan få sine fisk erstattet. 7,5 tons fisk til en anslået værdig af 60,000 kroner hænger således i en tynd tråd.
Det på trods af, at den bornholmske fisker har overholdt sin meldepligt og været ærlig om fangsten og selvom Henrik Bechmann på kortplotteren kan vise hvor han og besætningen havde »fanget« bomben. Lige uden for det område, der på kortet er markeret som dumpingområde, hvilket skulle give ham ret til erstatning.
På kortet viser fiskeskipperen også, hvor bomben blev nød-dumpet af Søværnet, tidligt mandag morgen. Men Henrik Bechmann kan ende med stå uden erstatning, selvom sennepsgasbomben har medført, at han har måttet kassere lasten på 7,5 tons torsk. Trawleren R 218 Judith Bechmann havde fisket i kanten af det afmærkede område, hvilket nu kan betyde at han må vinke farvel til en fangstværdi på ikke mindre end 60.000 kroner, fordi Henrik Bechmann ikke var klar over, at restriktionerne åbenbart gjaldt hele området.
Til TV2 Bornholm siger Henrik Bechmann, »Jeg kræver ikke penge, jeg vil bare gerne have dækket mine fisk. Garnet fejler ikke noget, og den tabte arbejdstid går nok også, men jeg vil bare gerne have dækket tabet for de fisk, som gik tabt. Det er jo ikke os, der har læsset de bomber af i Østersøen,« siger en forbitret Henrik Bechmann.
Selvom de 7,5 tons torsk, han havde fanget, bliver trukket fra i hans samlede kvote, og de i princippet kan fanges igen, reder det ikke omkostningerne ved at ligge stille i et døgn og samtidig få konfiskeret fangsten uden godtgørelse, tværtimod. Det er nu op til Natur- og Erhvervsstyrelsen at vurdere, hvorvidt Henrik Bechmann får erstatning for sin fangst.