Sandsynligheden for et Brexit uden en aftale er overhængende
Boris Johnson, der netop har overtaget premierminister-posten efter Theresa May har lovet, at Brexit finder sted som aftalt og han vil inden da, forsøge at forhandle sig frem til en ny skilsmisseaftale

Sandsynligheden for et Brexit uden en aftale er overhængende

Det blev klart i Weekenden, da den britiske Premierminister Boris Johnson og dennes minister uden portefølje Michael Gove, under skiltet »Let’s take back control«, overfor Sunday Times forklarede, at man håbede på EU ville ændre mening mht. genforhandling af Brexit-aftalen.

 

Men trods forhåbningen, arbejder den britiske regering nu udfra den antagelse, at dette ikke vil ske og at Storbritannien den 31. oktober i år, vil forlade det europæiske samarbejde uden en aftale.

 

Den britiske minister uden portefølge Michael Gove har fået ansvaret for at forberede briterne på et Brexit uden aftale, hvilket er den britiske regerings førsteprioritet. Til den britiske avis The Sunday Times siger Gove blandt andet, »Læs artiklen her – engelsk« – »Vi håber stadig, at EU vil ændre mening mht. Brexit-aftalen, men vi arbejder nu ud fra den antagelse, at det ikke vil ske. Ingen aftale er nu en mere realistisk udgang på Brexit, og opgaven er nu at sikre os, inden det sker, siger Gove videre.

 

Boris Johnson, der netop har overtaget premierminister-posten efter Theresa May har lovet, at Brexit finder sted som aftalt og han vil inden da, forsøge at forhandle sig frem til en ny skilsmisseaftale. Men netop det sidste kan vise sig at være en nærmest umulig opgave, da meldingen fra EU kontant og vedvarende har været at aftalen, som man har brugt næsten 2 år på at forhandle på plads med den britiske regering, ikke står til genforhandling og derfor ligger fast.

 

Men som det også fremgår af artiklen i The Sunday Times, har den kontroversielle rådgiver for Boris Johnson, Dominic Cummings fået til opgave, at »bruge alle midler«, til at sikre Brexit.

 

Cummings der regnes for at være en af hovedarkitekterne bag de konservatives Brexit-kampagne, beskyldes for tiden hjemme i Storbritannien for, at sprede falske nyheder og disinformation omkring netop Brexit. For mindre end fire måneder siden nægtede samme Cummings, at møde op til en høring om Fake News i Parlamentet og han har derfor fået stemplet »vist foragt for parlamentet«. Samme Cummings der nu er udnævnt af Boris Johnson’s som sin nære rådgiver, er ikke lige populær hos alle konservative politikere og har endvidere fået prædikatet »karriere-psykopat« af forhenværende premierminister David Cameron.

 

Så det bliver i sandhed spændende for alt og alle og især for fiskeriet, at følge Brexit’s sidste tre forhandlingsmåneder med konservative britiske politikere, der helt åbenbart arbejder udfra samme useriøse og tomme retorik, som man i øjeblikket ser det udspille sig i amerikansk politik og i Trump-regeringen.