Så tæt på og så alligevel ikke – Nord-irsk parti stritter imod Brexit-aftale

Så tæt på og så alligevel ikke – Nord-irsk parti stritter imod Brexit-aftale

Med Donald Tusk’s omtale forleden af Brexit-aftalen og dens videre skæbne, så er briterne og EU grundlæggende enige og parate til en aftale, men der er stadig tvivlsspørgsmål. Oversat betyder det at EU er dér, men briterne træder stadigvæk vande.

En skilsmisse-aftale mellem EU og briterne er teoretisk set stadig mulig, men langt fra sikker, trods nok så mange positive udmeldinger fra begge sider. For det lille Nordirsk parti DUP (Democratic Unionist Party) har sat spørgsmålstegn ved løsningen omkring told og moms mellem Irland og Nordirland, som de ikke syntes er helt afklaret endnu.

Brexit-Aftalen var så tæt på, at flere EU-ambassadører i morges kun gik og ventede på at en kopi af aftalen ville dumpe ind ad brevsprækken, men de blev slemt skuffede. Der kom ingen og flere EU-diplomater er da også efterfølgende blevet mere og mere pessimistiske, for det er jo nærmest som om denne sag ingen ende vil tage.

Et er dog sikker, EU’s stats- og regeringschefer rejser i dag til Bruxelles for torsdag og fredag at holde topmøde, og her står briternes skilsmisse-vej ud af EU øverst på dagsordenen. Med kun få uger til dead-line 31. oktober 2019, taler vi kun om få timer, inden en udtrædelses-aftale skal ligge klar, hvis den overhovedet skal have en kinamands chance for at nå igennem parlamenterne inden udgangen af oktober måned.

Flere regnede med at løsningen ville være at placerer EU’s ydre toldgrænse i Det Irske Hav mellem Nordirland og Storbritannien. En løsning der fortsat ville sikre fri passage af mennesker og varer mellem Irland og Nordirland. Men det konservative støtteparti, det nordirske DUP, vil og kan ikke efter eget udsagn, støtte en aftale hvor told og moms spørgsmålet endnu ikke syntes helt afklaret.

Derfor er der nu endnu mere pres på den britiske premierminister Boris Johnson, der har sat sit politiske liv og givet sit æresord på, at der vil foreligge en Brexit-aftale inden den 31. oktober i år.