Sverige og flere andre EU-lande retter nu skarp kritik mod Rusland for deres »ekstreme og hensynsløse« fiskeri i Østersøen, som ifølge dem truer med at udrydde centrale fiskebestande som torsk, sild og brisling.
Disse EU-lande kræver nu handling fra EU for at beskytte de pressede bestande og sikre en bæredygtig fremtid for fiskeriet i området.
På et møde mellem EU’s fødevare- og fiskeriministre i Luxembourg advarede Sverige og andre medlemslande om, at Ruslands systematiske overfiskeri underminerer alle forsøg på at genoprette fiskebestandene i Østersøen. Advarslen kommer efter alarmerende rapporter fra interessenter i regionen.
Ødelæggende Fiskeri omkring Bornholm
Thomas Thomsen, nu tidligere formand for Bornholms og Christiansøs Fiskeriforening, udtalte tidligere i år til DR, at fiskemulighederne omkring Bornholm har været stort set ikke-eksisterende i de sidste fire og et halvt år. Dette har ført til, at foreningen efter 141 år måtte nedlægge sig selv, da fiskeriet i området ikke længere er bæredygtigt.
EU-landene, herunder Sverige, Litauen, Letland og Estland, har modtaget gentagne rapporter om, at russiske fiskerfartøjer intensivt fisker efter torsk, sild og brisling i deres eksklusive økonomiske zone. Denne zone strækker sig op til 200 sømil (ca. 370 km) fra kysten, hvor landene har ret til at udnytte naturlige ressourcer.
Langvarige Skader på Økosystemet
Forskere har tidligere vurderet, at det vil tage op til 400 år at genoprette fiskebestandene i Østersøen, selv med en reduktion på 30 procent i udledninger. Professor Stiig Markager fra Aarhus Universitet har udtalt, at selv med yderligere reduktioner vil det tage mere end 100 år at nå et bæredygtige niveauer for fiskene.
Krav om EU-indgreb
EU’s fiskeriministre udtrykte på mødet en dyb bekymring over, at fisk fanget i Østersøen, herunder torsk fra Rusland, kan finde vej til EU’s indre marked. Ministrene understregede, at yderligere forsinkelser i at tage affære på EU-niveau ikke længere kan forsvares. De opfordrede til, at adgang til EU’s indre marked bør være underlagt strenge betingelser for at beskytte de fælles ressourcer.
Ruslands hensynsløse fiskeri i Østersøen har store og meget alvorlige konsekvenser for de lokale fiskebestande og de europæiske fiskersamfund. EU-landene kræver nu kraftige indgreb for at beskytte de pressede fiskebestande og sikre en bæredygtig fremtid for Østersøens økosystem. Det er afgørende, at EU handler hurtigt for at sætte en stopper for den destruktive praksis og bevare ressourcerne for kommende generationer.