Det sker som reaktion på yderligere sanktioner fra Storbrittaniens side overfor Rusland. Briterne har indført sanktioner mod seks personer, der anses som ansvarlige for den russiske oppositionsleder Alexei Navalny død for nyligt.
Ruslands beslutning om at forlade denne gamle fiskeriaftale ses som et tegn på Moskvas evne til at svare igen på vestlige sanktioner.
Fiskeriaftalen, der i sin tid blev indgået af den sovjetiske leder Nikita Khrusjtjov, markerede dengang et vendepunkt i den kolde krig, hvor Khrusjtjov ændrede kurs og fordømte Josef Stalin, med forslag om istedet fredelig sameksistens med Vesten og han besøgte endda Storbritannien i april måned samme år.
Vyacheslav Volodin, formand for statsdumaens underhus i det russiske parlament, begrundede tilbagetrækningen fra Khrusjtjovs fiskeriaftale fra 1956 med ordene, »Det er svært at sige, hvad der guidede Khrusjtjovs dengang, men det var bestemt ikke i russisk national interesse.«
Men i følge Volodin understreger det Ruslands evne til at reagere på sanktioner og hævder samtidig, at de britiske fartøjer fangede betydelige mængder torsk og kuller i russisk farvand. Dette træk fra Rusland intensiverer spændingerne mellem Rusland og Storbritannien, der allerede er præget af gentagne sanktioner og konflikter.
Men de britiske forsyninger til deres elskede Fish & Chips er ikke i fare – tværtimod – så trækker briterne blot på skulderne og ryster lidt på hovedet – man tager tilsyneladende dette med ophøjet ro og anser ikke dette som nogen alvorlig trussel. En talsmand for den britiske regering påpegede endvidere, »UK-fartøjer fisker ikke i disse russiske farvande i Barentshavet, eller langs kysten af Kola-halvøen og Kolguyev Island, så dette vil ikke, på nogen måde have nogen væsentlig indflydelse på vores fiskeforsyninger, inklusive torsk eller kuller.« Han kaldte også Ruslands handling for et eksempel på Moskvas »selvforskyldte isolation fra verdensscenen.«