Rusland køber størstedelen af Færøernes fisk

Rusland køber størstedelen af Færøernes fisk

Færøerne er ikke med i de internationale sanktioner, som blev indført mod Rusland for landets indblanding i Ukraine. Og det har vist sig at være en særdeles lukrativ beslutning, — for Færøerne..

Færøernes eksport af fisk til Rusland er nærmest eksploderet i omsætning siden 2014. Over en fjerdedel af Færøernes fiskeeksport – svarende til 1,1 milliard kroner – går nu til Rusland. Det viser nye tal fra Hagstova Føroya (Færøernes statistik, red) over den færøske eksport i 1. halvår 2017.

Eksporten til Rusland er hele 332 millioner kroner større end 1. halvår 2016. Tallene viser desuden, at halvdelen af eksporten er laks, efterfulgt af makrel og sild.

Man skal temmelig langt ned i omsætning og beløbstørrelse for at finde de nærmeste eksport-nationer på listen. Det er Storbritannien og USA, som hver importerede fisk fra Færøerne for omkring 440 millioner.

Andre vigtige aftagere af færøske fiskeprodukter er Danmark, Tyskland og Kina.

Laksen er langt det største enkeltprodukt, som Færøerne eksporterer. Laks udgør omkring halvdelen af eksporten til Rusland, og udgør stort set hele eksportværdien til USA, Tyskland og Kina.