Røntgen og vandstråle-filetering

Røntgen og vandstråle-filetering

Nye teknologier fra islandske Valka giver en forbedret kvalitet og større udnyttelse af fisken, når den fileteres.
Den første maskine er nu installeret hos fabrikken HB Grandi i Reykjavik på Island og teknologien med at kombinerer røntgen og 3D billeder, sammen med en robot der styrer vandstråle-skæringen, har nu skåret de første fileter ud på fabrikken, med et godt resultat.

Maskinen giver HB Grandi mulighed for at dokumentere øget kapacitet og sparer dermed arbejdstid, sammenlignet med metoden der benyttes i dag, hvor man manuelt trimmer og positionere maskinen.

Kapaciteten er fordoblet
Maskinen har nu kørt i nogle uger og bliver brugt til at skære Rødfiske filet. Fileterne er ret små, 80-250 g og fra 150 til 300 cm i længden. Når der køres med båndet ved 415 mm per sekund, kan maskinen således behandle fra 500 kg / time til over 1,200 kg / time afhængigt af størrelsen på fileterne.

Hos HB Grandi arbejder sædvanligvis 3-4 personer på linjen og sammenlignet med metoden med manuelt udskæring er kapaciteten næsten fordoblet. Installationen hos HB Grandi er en enkelt proceslinje, men der er mulighed for at installere en dobbelt proceslinje og dermed øge kapaciteten yderligere.

Kort tilbagebetalingstid
Ved at anvende den nye X-ray styret skæremaskine, er HB Grandi nu i stand til at detektere fiskeben ned til 0,2 mm i størrelse. Systemet kan endvidere måle tykkelsen af fileten og dermed også udskære til den ønskede vægt, som for eksempel 150 gram. En mulighed man ikke havde tidligere med den manuelle udskæring. Derfor skønnes det at afkastet af investeringen vil give en kort tilbagebetalingstid

Valka er imidlertid allerede i gang med at optimerer den nyeste version af maskinen, der udskærer større ben og som kan skære med vandstrålen parallelt med benene, for dermed at give et højre udbytte.

Islandske Valka
Valka er et islandsk selskab der udvikler innovative, højteknologiske og omkostningsbesparende systemmer til fiskeindustrien, samt avanceret proces- og pakkelinjer og enkle programmer til brug i produktionen og ved ordrebehandlingen.

Kilde: Valka.is
FiskerForum.com