Danmark har på Rigsfællesskabets vegne, (Færøerne og Grønland), for nyligt stemt med Rusland imod EU i en række sager om fiskeriet.
Det skriver Altinget.dk
Det har fået EU-Kommissionen op af stolen, og de kræver nu sagen taget op på udenrigsministerniveau. Danmark er således blevet sat i en vanskelig situation, ved både at være en del af Kongeriget og en del af EU-medlemsskabet.
Det hele handler om opsamlingsposer til rejefiskeri, der med ét er blevet en del af en strid mellem EU og Rusland.
Hvad er opbevaringsposer?
Når en trawler hiver en fangst op, så hældes fangsten op på en skrå rist med 2-3 cm brede huller i, som kun rejerne kan smutte igennem. På den måde bliver fangsten delt op i rejer og konsumfisk, som blandt andet torsk.
Konsumfiskene kommer i opbevaringsposer, så fiskene også kan tages med i land og sælges. Det betyder, at fiskerne kan fange og tjene penge på både rejer og torsk. Dermed bliver gevinsten ved fangsten større.
De mindste torsk sies dog fra og smides tilbage i havet. Det betyder, at de små torsk både skal en tur på risten og ned i posen inden de ryger ud igen. Turen i posen øger dødeligheden.
På mødet stillede Norge støttet af Rusland et forslag om et forbud mod brugen af såkaldte opbevaringsposer i forbindelse med rejefiskeri i Nordatlanten . Både Norge og Storbritannien samt Rigsfællesskabet under Danmark, har stillet sig sammen med Rusland imod EU i den Nordøstatlantiske Fiskerikommission (NEAFC).
Hvad er Den Nordøstatlantiske Fiskerikommission?
NEAFC er et forum for landene i Nordøstatlanten, som regulerer fiskeriet i de områder, der ligger uden for de nationale sømilegrænser. Området strækker sig fra Grønlands sydspids østpå til Barentshavet og hele vejen syd for Portugal og er et af de mest fiskerige i verden.
Deltagerlandene er Rusland, Norge, Island, Storbritannien, EU og Kongeriget Danmark på vegne af Færøerne og Grønland.
Det skete i hele seks afstemninger på fiskerikommissionens seneste møde i midten af november. Sammenholdt med enigheden med Rusland, hvis uprovokerede og uberettigede krig med Ukraine har påvirket energi- og fødevaremarkederne stærkt, hvor EU-landene nøje forsøger at koordinerer deres indsats for at tackle de stigende priser og forsyningsknaphed, Så er det i deres øjne højst uheldigt, at Danmark som et EU-Medlemsland, stiller sig på Ruslands side – næsten uanset hvilke formål. EU vil have sagen taget op på Udenrigsministerniveau.
Ruslands krig med Ukraine og det nuværende meget anspændte forhold mellem Rusland og Vesten gør nemlig, at der i EU-Kommissionens optik ikke bare er tale om fiskeripolitik. Det handler helt grundlæggende om, hvorvidt man vælger Ruslands side eller ej. Uanset hvad sagen så drejer sig om.
Mødet i NEAFC’s hovedkvarter i London fandt sted, kort før Færøerne underskrev sin nye fiskeriaftale med Rusland, som isoleret set også har givet kraftige og meget store politiske efterdønninger.
Færøernes aftale med Rusland
Færøerne forlængede i sidste uge en 45 år gammel fiskeriaftale med Rusland, så aftalen nu løber til udgangen af 2023.
Aftalen går kort fortalt ud på, at Færøerne og Rusland bytter fiskekvoter. Færingerne får lov at fiske torsk, kuller, fladfisk og rejer i den russiske del af Barentshavet, mens russerne kan fiske blåhvilling og makrel i færøske farvande.
Samtidig kan russiske skibe lodse deres fangst på Færøerne og få foretaget reparationer på færøske værfter.
Spørger man i Tórshavn, så stemte man imod brugen af poserne, fordi man selv er imod brugen af dem. Ganske simpelt.
Brugen af opsamlingsposer har været debatteret i fiskerikommissionen i flere år, uden at man er nået til enighed, skriver Altinget.dk videre.
Så når EU blev nedstemt i år i NEAFC, så var det dog ikke fordi Danmark ændrede holdning og stillede sig bag Norge og Rusland. Der har i de stået hele tiden – Nej den udslagsgivende faktor var istedet Storbritannien, der har ændret mening.
EU’s vrede samler sig dog istedet mod Norge, for det parløb som vores nordiske broderland har haft med Rusland i krigstid. Et parløb som EFTA-arbejdsgruppen i Ministerrådet vil behandle på næste møde omkring det Europæiske Økonomiske Område, som Norge er en del af.