Rema 1000 begejstret for laks fra Hirtshals-virksomhed

Rema 1000 begejstret for laks fra Hirtshals-virksomhed

Laks, som er opdrættet efter bæredygtige principper, er fremtiden. Det mener man hos Danish Salmon i Hirtshals, som for nylig fik sine produkter testet af Rema 1000.

For nylig testede Rema 1000 for trejde gang i år, om der var salg i bæredygtig fisk. Der var tale om opdrættede laks fra Danish Salmons 6.000 kvadratmeter store lukkede indendørs opdrætsanlæg ved havnen i Hirtshals.

Danish Salmon opdrætter miljøvenlige og bære­dygtige laks i store vandtanke med saltvand fra Vesterhavet, der bliver recirkuleret, renset og til sidst sendt retur til havet. Tilhængerne af denne type anlæg på land hævder, at miljøet belastes betydeligt mindre end ved havbrug.

Undgår miljøproblemer

I de store opdrætsnationer som Norge, Chile og Skotland er der ofte betydelige miljøproblemer forbundet med havbrug – blandt andet på grund af de store mængder medicin, som producenterne benytter for at bekæmpe sygdom og lus. Dette undgår man at producere bæredygtigt på land:

»Fisk fra farme på land er vejen frem. Danish Salmon undgår blandt andet, at laksene får lakselus. Ved at flytte produktionen fra havet op på land gør vi den markant mere bære­dygtig. Og det kan vi godt lide,« siger Jonas Garly Sørensen, kategorichef på fersk fisk i Rema 1000, til Berlingske Business.

Produktion vokser

Hos Danish Salmon fortæller direktør Kim Hiero­nymus Nielsen, at den landbaserede produktion af opdrættet fisk vokser i Danmark – blandt andet fordi vi herhjemme er foran rent teknologisk.

»Danish Salmons idé er at gøre tingene anderledes og skabe et marked for bæredygtig produktion. Vi er glade for samarbejdet med Rema 1000, der er vores første aftale med en dansk supermarkedskæde,« siger direktør Kim Hiero­nymus Nielsen fra Danish Salmon til Berlingske Business.

Danish Salmon sigter efter en produktion på 800 ton laks årligt, hvoraf størstedelen skal gå til eksport. Virksomheden har over en årerække investeret henved 90 millioner kroner, og har nu styr på de fleste begyndervanskeligheder. Danish Salmon er nu i gang ved at skaffe kapital til udvidelse af produktionen.

Opdræt af fisk, skaldyr og vandplanter er et af de hurtigst voksende fødevare-segemnter i verden. Op imod 50 procent af verdens forbrug af fiskeprodukter kommer i dag fra opdræt. Danmark eksporterer ifølge Berlingske Business opdrætsfisk til en værdi af 1,2 milliarder kroner om året. Det meste af produktionen kommer fra havbrug og dambrug ved åer og søer. Resten er fra saltvandsanlæggget Lang­sand Laks i Hvide Sande, som ejes af norske Atlantic Sapphire.