Eksperter er bekymrede for, at Østersøens komplekse miljø med både ferskvands- og saltvandsarter kan blive yderligere truet af regeringens nye plan for havmiljøet. Den mangler klare retningslinjer for havstrømningerne ved de kommende byggeprojekter.
Det skriver DR Nyhederne, der har talt med forskere og interessegrupper der kritiserer den nye plan for at mangle klare retningslinjer for netop at minimere påvirkningen af havstrømningerne ved byggeprojekter, som broer og kunstige halvøer. Dette skyldes en fjernelse af såkaldte »nulløsninger,« der tidligere var en del af den eksisterende plan fra 2017.
Nulløsninger er afgørende for at minimere miljøpåvirkningen ved byggeri på havet. De involverer justeringer som ændringer i projektstørrelsen eller oprettelse af nye vandveje for at sikre, at havmiljøet påvirkes mindst muligt.
Eksperterne advarer om, at regeringens beslutning om at fjerne denne tilgang åbner for risikoen for byggeprojekter, der ikke tager tilstrækkelig hensyn til Østersøens skrøbelige miljø.
Danmarks Naturfredningsforening og andre interesseorganisationer har indsendt høringssvar, der udtrykker bekymring over planens manglende fokus på at bevare og genoprette Østersøens tilstand.
Miljøminister Magnus Heunicke (S) har reageret skriftligt og understreger, at ministeriet gennemgår de indkomne høringssvar. Han påpeger den presserende nødvendighed af at forbedre Østersøens tilstand og opretholde miljømålene, men undlader at kommentere direkte på kritikken.
Den endelige vedtagelse af den nye havstrategi forventes i løbet af foråret 2024, og ministeren forbeholder sig retten til at revidere indsatsprogrammet baseret på høringssvar.
Du kan læse hele artiklen på DR Nyhederne her.