På mandag åbner NaturErhvervstyrelsen for et mindre fiskeri efter østers i Limfjorden.
Fra mandag 7. oktober 2013 er det igen tilladt at fiske efter de eftertragtede østers i store dele af Limfjorden.
Østersbestanden har siden 2005 været i tilbagegang på grund af manglende tilvækst, og det er helt naturligt for østersbestanden. Kvoten er derfor også reduceret til 130 ton for den kommende sæson.
Ikke fiskeri i Nissum Bredning
Bestandssituationen betyder også, at NaturErhvervstyrelsen ikke åbner for fiskeri efter østers i det naturbeskyttede område Nissum Bredning i år, da tidligere års fiskeri har påvirket området mere, end hvad der er foreneligt med kravene i EU’s habitatdirektiv.
”Vi skal sikre den rette balance mellem østersbestandens størrelse og fiskeriets påvirkning af Limfjordsområdet på den ene side, samtidig med at vi sikrer rammerne for erhvervet på den anden side,” siger Jakob Munkhøj Nielsen, enhedschef i NaturErhvervstyrelsen.
der skal sikres balance mellem østersbestanden og fiskeriet
Oysterweek i uge 42
Østerskvoten er blandt andet grundlag for flere arrangementer over hele landet i forbindelse med den såkaldte Oysterweek i uge 42, som er støttet af Fødevareministeriet med midler fra Fiskeriudviklingsprogrammet – se mere om de forskellige arrangementer på oysterweek.
Hensynet til at skabe den rette balance mellem natur og erhverv er også grunden til, at Fødevareministeriet og GUDP har prioriteret midler til to østersprojekter, som ser på forskellige muligheder for bestandsophjælpning og klækning af yngel. Lykkes disse projekter, er det Fødevareministeriets håb, at østersbestanden stiger, og at der kan skabes nye arbejdspladser i og omkring Limfjorden.
OYSTER TROPHY WEEK 2013. Startskuddet til østersfestivalen Oyster Trophy Week lyder hvert år, når vi rammer oktober måned. Under festivalen finder du østersarrangementer i alle afskygninger, som hver i sær præsenterer østers for både østers eksperter og novicer. Nogle arrangementer har fokus på østersens plads i den danske natur, andre fokuserer på den rige kulturarv og de mange historier, der knytter sig til østers og endelig er der naturligvis arrangementer, hvor østersen er hovedperson i gastronomiske indslag. Gå på opdagelse i programmet og lad dig inspirere til en masse østersoplevelser.