Pelagisk trawler søsat ved Nauta Shipyard i Polen

Pelagisk trawler søsat ved Nauta Shipyard i Polen

Det kæmpestore skibsskrog »Serene« brød bølgerne torsdag den 1. februar i havnen i den polske by Gdansk, hvor Nauta Shiprepair Yard kunne afleverer det dansk designet fartøj til videre klargøring ved Karstensens Skibsværft i Skagen.

Det er Serene Fishing Compagny Ltd. på Shetlandsøerne der har bestil og ordret den pelagiske trawler fra det nordjyske værft, der har stået for tegningsarbejdet og designet af den 82 meter lange og over 17 meter bredde trawler, der fremover skal operere i det Nordatlantiske område.

Fartøjet der har Karstensens ny-bygningsnr. 441, skal leveres til det Shetlandske rederi juni måned 2018, men skal inden en tur forbi kajanlægget i Skagen, hvor det skal apteres, udstyres og udrustes, inden leveringen.

FiskerForum har tidligere omtalt nybygningen til rederiet Seerne Fishing Compagny Ltd., der kommer til at bære det stolte navn »Serene«. Rederiet er som tidligere omtalt et partrederi med 7 ejere med base på den lille ø Whalsay. En Ø som er en del af Shetlandsøerne i Storbritannien. Partrederiet daterer sig tilbage til 1969, da man tog imod den første nybyggede »Serene«. Fra starten blev partrederiet ledet af den velkendte skipper Magnus »Mackie« Polson. Der er i dag kun tre af de oprindelige parterne tilbage, og rederiet ledes nu af skipper Bobby Polson. De 7 partnere er: Bobby Polson, Tommy Eunson, David Shearer, Leonard Polson, Gilbert Williamson, Bryan Sutherland and George Polson.Serene Fishing Co Ltd har tidligere fået leveret nybygninger i 1995, 1998 og den nuværende »Serene« blev leveret tilbage i 2009. Dette fartøj er nu solgt til den norske reder Henning Veibust, som fik fartøjet overdraget i Februar 2017.

Det polske værft har travlt. Nauta har netop specialiseret sig i at bygge moderne fiskerfartøjer og tilbage i 2017 lancerede skibsværftet fem fiskerfartøjer og syv nye skrogenheder af denne type er planlagt til levering alene i 2018.

Nauta Ship Repair Yard blev etableret i 1926 og er et af de førende polske skibsværfter, der specialiserer sig i bygning af skibe og skrog til blandt andet fiskeindustrien. I de forløbne 90 år, har det polske værft udført en lang række omfattende reparationer af forskellige fartøjer. Det har i perioden også designet og bygget næsten 500 fiskeri- og specialfartøjer.

Med udgangen af R03;R03;2012 overførte Nauta de fleste af sine produktionsfaciliteter til det område, der tidligere tilhørte Gdynia Shipyard. Købet af dette værftsområde har skabt enorme vækstmuligheder for Nauta Skibsværft.

Når »Serene« engang til sommer sætter fart og kurs til fiskefeltet i Nordatlanten, bliver det som sin forgænger efter sild og makrel.