Skylden skal lægges på de nærmest eksploderende og skyhøje energipriser, der inddirekte er årsagen til at man nu er tvunget til at udskyde oprensningen af kemikaliedepotet.
Det blev ellers besluttet med finansloven 2021, at gennemfører en hurtig oprensning af op til 10 kritiske kemikalie-depoter og man havde i den anledning afsat et større million beløb til løsning af problemet.
Dengang havde man fuldt dokumenteret, og at kunne fjerne alle pesticider og, at mængden af kviksølv kunne reduceres med 99,5 procent.
Udsigten så derfor lovende ud for én af Region Midtjyllands største og værste forureningssager i nyere tid, så man nu i stedet kunne koncentrerer sig om at styrke turismen og erhvervslivet i området omkring det flade klitlandskab på Harboøre Tange
Men den økonomiske ramme er sprængt
Det skyldes især den meget høje inflation og energipriserne, der har sprængt den økonomiske ramme for hele projektet. Et projekt som Region Midtjylland selv har afsat 375 mio kroner til.
Regionen estimerer, at det med det nuværende prisniveau, formentlig vil komme til at koste 600 millioner kroner. Derfor ønsker man at udbuddet går om. Det er blevet klart efter Regionen har haft løbende forhandlinger med de virksomheder, der gerne vil stå for oprensningen af depotet på højde 42.
»Det er tale om firmaerne Arkil, Fortum Waste Solutions og Krüger,« siger formanden for regionens udvalg for regional udvikling Bent Graversen (V) i en pressemeddelelse. »Prisernes himmelhøje, udgør en kæmpe risiko for virksomhederne når de skal byde – men også for os som region. det er helt umuligt af forudsige, hvorledes prisudviklingen vil forme sig de kommende år og vi har som Region ikke økonomi, til at påtage os en sådan risiko.«
Det hele forhales nu op til halvandet år
Derfor har Region Midtjylland kontaktet Folketinget, for at få løst disse økonomiske udfordringer, så både høfde 42, men også andre generationsforureninger kan løses hurtigst muligt. Oprensningen var oprindeligt sat til efteråret 2023, nu bliver det istedet forsinket med op til halvandet år.
Forhistorien omkring forureningen efter Chiminova
Høfde 42 blev forurenet, efter at virksomheden Cheminova i 1950’erne og 1960’erne deponerede kemikalieaffald på stedet med tilladelse fra staten, der også deponerede affald. Det er vurderet, at kemikaliedepotet indeholder over 100 tons forurenende stoffer, herunder syv tons kviksølv.
Høfde 42 er blot en af ti generationsforureninger, der er kendskab til i Danmark. I december 2020 besluttede et flertal i Folketinget at afsætte 630 millioner kroner over fem år til første fase af oprensningerne.