Østersøen (det Baltiske hav) er på mange måde helt enestående, som verdens største brakvandsområde, med et areal på 412.590 km2, der huser relativt få arter i sammenligning med andre store havområder.
Fiskearter, der enten kommer fra ferskvand eller saltvand, og som har tilpasset sig Østersøens brakvand og de særegne livsbetingelser, som dette kæmpestore indhav tilbyder. Den lave diversitet af arter gør imidlertid økosystemet særdeles sårbart. og meget komplekst.
Østersøe’s lande har en population på 90 mio mennesker
Dette gør økosystemet ekstremt følsomt overfor denne betydelige påvirkning fra mange millioner menneskers side. Mennesker der bor, lever og arbejder i området omkring det Baltiske Hav (Østersøen). Hele ni lande omkranser Østersøen (det Baltiske Hav). Det er: Tyskland, Polen, Litauen, Letland, Estland, Rusland, Finland, Sverige og Danmark.
Aktiviteter omkring Østersøen spænder over flere sektorer, herunder landbrug, skovbrug, industri og søfart, og de påvirker alle havet på forskellige måder. Ud over de menneskelige aktiviteter påvirkes Østersøen også af ændringer i klimaet.
Det haster mere end nogensinde med at rette op på Østersøens tilstand og beskytte dens skrøbelige økosystem mod den voldsomme belastning, med forurening fra land og by samt forsuring fra luften, som dette havområde udsættes for. Hvis vi ikke handler nu og med det samme, risikerer vi uoprettelige skader på denne unikke havregion.
Der eksisterer allerede positive eksempler på vellykkede tiltag, der har givet genlyd i genoprettelsen af fiskebestande og levesteder. Dette må ikke blot betragtes som en fortidens bedrift, men som en lærerige katalysator, der skal skubbe udviklingen i den rigtige retning. Selvom vores forståelse af Østersøens komplekse økosystem endnu ikke er fuldstændig, har vi indhentet nok viden til at træffe de nødvendige beslutninger nu.
Et ligger klart – Østersøen kan ikke vente – Hvert sekund tæller
Vi er nødt til at bevare Østersøen som et vitalt fiskeområde; det er derfor påkrævet at handle omgående for at genoprette og beskytte dette unikke, men truede, økosystem mod de alvorlige trusler fra massiv forurening og forsuring fra luften. Hvert sekund tæller i kampen for en Østersø i vækst og balance, og vi kan ikke vente længere med at træffe de nødvendige beslutninger og initiativer for at sikre dens fremtid uden skadelig indflydelse og med en bæredygtig balance mellem alle involverede faktorer, herunder skarver og sæler, der også udgør betydelige belastninger for Østersøens fisk og bunddyr.