Det er gode nyheder der kommer fra DTU, der med et topmoderne og helt nyt Østersklækkeri på Mors, nu får muligheder for bedre uddannelse, forskning og erhvervs-samarbejde.
På finansloven for 2018 blev der dengang afsat 30 mio. kr. fordelt over fire år til etablering af det første danske storskala-østersklækkeri. Klækkeriet skal ligge på DTU Aquas Dansk Skaldyrcenter i Nykøbing Mors, og det skal stimulere udviklingen af bæredygtig udnyttelse af kystområdernes naturlige ressourcer i form af østers og andre skaldyr samt tang.
Det står nu færdigt med ca. 750 m2, der rummer Dansk Skaldyrcenters nye østersklækkeri. Det er 10 gange større end det lille eksisterende østersklækkeri, der allerede findes i området i dag. Dertil kommer en østersbørnehave på ca. 450 m2.
Det betyder, at DTU Aqua på Mors, som Dansk Skaldyrcenter er en del af, nu har både kapacitet og teknologi til at understøtte forskning og udvikling i akvakultur som fremtidens bæredygtige fødevareproduktion.
Derudover skabes der rum for mere uddannelse lokalt, f.eks. i form af kandidat- og ph.d.-projekter, samt en udvidelse af samarbejdet med det lokale erhvervsliv.
Jens Kjerulf Petersen siger om udvidelsen, »Åbningen af vores nye klækkeri er det største, der er sket, siden Dansk Skaldyrcenter blev etableret i 2003. Klækkeriet er state of the art – der findes ikke noget lignende i Danmark,« understreger lederen af Dansk Skaldyrcenter og professor ved DTU Aqua jens Kjerulf Petersen og uddyber. »I de nye faciliteter fokuserer vi på fladøsters og tangarter som søl og sukkertang. Netop i tangproduktionen har der i udviklingen af de omkostningseffektive sporeliner, som tangen vokser på, været en flaskehals pga. manglende teknologi.«
Styrker det lokale samarbejde
Med det nye østersklækkeri vil man finde ny teknologi til klækning af både østers og andre skaldyrarter og dyrkning af tang.
Ifølge forskerne kan opdræt af skaldyr samt dyrkning af tang både tjene som fremtidens bæredygtige fødevarer samt gavne vandmiljøet og biodiversiteten i havet. Tang og østers optager næringsstoffer og renser havvandet.
Derfor er opskaleringen af klækkeriet også sat i søen for at bidrage til at ændre samfundets produktion af fødevarer til en mere bæredygtig erhvervsudvikling. Dertil kommer, at disse arter har et meget lavt eller endda negativt CO2-aftryk.
»Skaldyrcentret har allerede i dag et stærkt samarbejde med det omgivende erhverv og samfund og med en topmoderne infrastruktur vil vi kunne løfte dansk forskning og udvikling på skaldyrs-området til et helt nyt niveau,« siger jens Kjerulf Petersen, som samtidig ser frem til endnu flere nye samarbejdsmuligheder for lokale arbejdspladser i forbindelse med det nye klækkeri.
Dels har Dansk Skaldyrcenter siden 2013 fungeret som et formidlingscenter, hvis hovedopgave er at formidle den nyeste viden på området til folkeskole- og gymnasieelever, turister, foreninger og firmaer. Dels samarbejder Skaldyrcentret med primært lokale virksomheder i Region Nordjylland, men i de senere år også virksomheder andre steder i landet.
Det nye østersklækkeri indvies fredag den 1. oktober med besøg af fiskeriminister Rasmus Prehn og Morsø Kommunes borgmester Hans Ejner Bertelsen.