Nyt fra Færøerne uge 46

Drama omkring Shetlands Øerne hvor Christian í Grótinum blev bragt til land af den skotske kystvagt, som eskorterede den færøske fabrikstrawler til havnen Lerwick. Anklagerne lød i første omgang på, at der var blevet fabrikeret fisk ombord, hvilket lød underligt i kaptajn Eyðun Rasmussen øre, da der ikke var noget usædvanligt i dette, for det har man gjort i adskillige år nu, også i EU farvand. Trods forsikringerne skulle rederiet lægge 200.000 kroner, for at få frigivet skibet. Med om bord var der 600 tons frossen makrel og 300 tons fersk Makrel. Den ferske makrel blev landet til Pelagos i Fuglefjord, mens den frosne blev landet i Ánunum. Christian í Grótinum skal i retten i Skotland den 9. december 2014.

Maskinproblemer om bord på Akraberg

Akraberg havde problemer med maskinen. De havde ligget i Klaksvík i 6 uger hvor de havde fået foretaget noget arbejde på fabrikken ombord, hvorefter de tog til Fuglefjord for at bunker olie og gøre sig klar til en ny tur. De tog af sted, men lidt nord fra Færøerne begyndte der at lække smøreolie fra maskinen. De kaldte på Tjaldrið fra Den færøske kystvagt og de måtte slæbes tilbage til Fuglefjord igen. Efter et døgn var problemet løst igen og de kunne igen tage på fiskeri i Barentshavet.

Makrel fiskeriet for Næraberg er det sidste under færøsk flag

Næraberg lander en last på 1.900 tons makrel, som de har frosset ombord, til Faroe Pelagic i Kollefjord. De har fisket i EU farvand på denne tur, sammen med de andre Færøske skibe og fiskeriet har været fint. De tager på fiskeri så snart de har landet, men det bliver så muligvis også den sidste tur de laver, under færøsk flag. Rederiet JFK i Klaksvík har købt et nyere og større fartøj, som skal afløse Næraberg med hjemmehavn i Klaksvík.

Fagraberg lander 1.500 tons makrel i Kollefjord, som de har fisket i EU farvand ud for Shetland.
Fiskeriet har været godt på denne tur og straks efter losningen tog de tilbage på fiskeri i EU farvand efter flere makrel. Tummas T lander 1100 tons makrel på Tvøroyri, som er fisket i EU farvand. Fiskeriet har været hurtigt på denne tur, det tog kun 3 hal at få de 1.100 tons om bord. De har fisket sammen med de andre færøske skibe som fisker i EU farvand. Tróndur í Gøtu sejler ind med 852 tons makrel, som de har fisket i EU farvand. Lasten losset Varðin Pelagic på Tvøroyri. Så snart de havde landet tog de tilbage på fiskeri i EU farvand. Finnur Fríði lander 600 tons makrel, som er i fisket i EU farvand. De lander lasten til Varðin Pelagic på Tvøroyri. Makrellen er ca 360 gram.

Sildefiskeriet for Gadus tog små 11 uger

Filettrawleren Gadus ankom i ugens løb med 660 tons filet, som er fikset i Barentshavet. De har fisket i 11 uger, som er en af de længste ture, de nogensinde har lavet siden skibet blev købt til Færøerne. De landede lasten i Klaksvík, og så snart de havde landet gjorde de klart til en ny tur. Norðborg lander 780 tons i Ánunum, hvoraf 600 tons er helfrosset sild, mens 180 tons er blåhvilling. De har fisket ved Færøerne på denne tur. De lander fiskeolie og fiskemel i Fuglefjord, men resten bliver landet i Ánunum. Da de har landet gør de sig klar til at tage på fiskeri efter blåhvilling igen. Father Mckee og Brendelen lander nogle gange om året til Havsbrún i Fuglefjord, men denne gang landede de 700 tons sild til Pelagos. Slættaberg og Jupiter lander 315 tons sild og 700 tons makrel til Faroe Pelagic i Kollefjord. Jupiter måtte dog vente med sine 700 tons til de havde losset Slættaberg. Atlantsfarið og Asbjørn Senior lander en last på 200 tons sild og 500 tons makrel til Pelagos i Fuglefjord. Asbjørn Senior har fisket makrel i EU farvand på denne tur og så snart de havde losset, tog de tilbage på fiskeri efter makrel.

Torskeprisen holder sig pænt omkring de 15 – 16 kroner kiloet

Lineskibet Váðasteinur lander en last på 42,8 tons på Toftir, det meste som er i lasten er torsk, som har en kilopris på 15 kr. Lasten er vurderet til 701,692,50 kr., som de har fisket i 11 dage på denne tur og fiskeriet har været godt. Den mindre kutter Hvítaberg lander 2,7 tons på Toftir, det meste som er i lasten er torsk, som har en kilopris på 15 kr. Lasten er vurderet til 36,685,00 kr., som de har fisket i et døgn øst for Færøerne på denne tur. Den mindre kutter Gordrúgvin lander en last på 3,4 tons på Eiði, det meste som er i lasten er torsk og kuller. Lasten er vurderet til 45,985,00 kr., som de har fisket i et døgn nord for Færøerne. Lineskibet Sandshavið lander en last på 16 tons til Barðið i Tórshavn, det meste som er i lasten er 6,4 tons torsk, som har en kilopris på 16 kr. Lasten er vurderet til 218,296,00 kr., som de har fisket i 4 dage vest for Færøerne. Kutteren Kallanes lander 2,3 tons i Klaksvík, som de har fisket nord for Færøerne på bare en dag, det meste som er i lasten er torsk og kuller. Fiskeriet har været fint, og lasten er vurderet til 30,240,00 kr.

Kuller fisket vest for Færøerne

Kutteren Mýlingur lander 13,5 tons på Toftir, hvoraf 6,5 tons var kuller, med en kilopris på 14,62 kroner. Lasten er vurderet til 194,295,00 kr., som de har fisket i 5 dage vest for Færøerne på denne tur og fiskeriet har været fint.

Beinisvørð lander 16 tons Rødfisk

Trawleren lander 23,7 tons i Vági, heraf 16 tons rødfisk, som har en kilopris på 8,30 kr. Lasten er vurderet til 260,900,00 kr., som de har fisket i 8 dage ud for Færøerne og fiskeriet har gået rigtig godt på denne tur.

Kutter lander Sej og Havtaske i Klaksvik

Den mindre trawler Fiskaklettur lander 10,7 tons i Klaksvík, lasten består overvejende af sej og havtaske, som har en kilopris på 10 kr og 28 kr. Lasten er vurderet til 169,970,72 kr., som de har fisket i 5 dage på denne tur og fiskeriet har været fint. Partrawlerne Heykur og Falkur lander 200.000 pund i Runavík, mest sej som landes til Faroe Origin i Runavík. De har fisket i 10 dage øst for Færøerne. Partrawlerne Stelkur og Bakur lander 220.000 pund i Runavík, mest sej som der er fisket på en uge øst for Færøerne.

Prisen på Hellefisk lå omkring 26,00 kroner kiloet

Garnskibet Oknin lander 6,2 ton på Toftir, det meste som er i lasten er 5,5 tons hellefisk, som har en kilopris på 26 kr. Lasten er vurderet til 149,710,00 kr., som de har fisket i 4 dage nord for Færøerne. Garnskibet Thor lander 9,2 tons til Barðið i Tórshavn, det meste som er i lasten er 7,5 tons hellefisk, som har en kilopris på 26 kr. Lasten er vurderet til 207,960,00 kr., som de har fisket i 6 dage nord for Færøerne. Brestir lander en last på 90 tons i Ánunum, det som er i lasten er hellefisk, som de har fisket i 6 uger ved Færøerne og fiskeriet har været fint. De har fisket rundt omkring Færøerne. Brestir fryser fisken om bord, hvilket giver mulighed for at være længere ude til havs.

Havborg lander Rejer til Kårvik i Norge

Havborg lander 300 tons rejer i Kårvik i Norge. Havborg har fisket i 2,5 uge, hvilket gør dette til skibets længste tur nogensinde, og fiskeriet har heller ikke været det bedste. Efterfølgende er de taget til Tromsø, for at skifte besætning og gøre sig klar til en ny tur.

FiskerForum.com